Klaar voor de start

U heeft besloten om te gaan handelen in aandelen en u wilt gaan starten. Allereerst heeft u uw budget bepaald en weet u hoeveel risico u wilt nemen. Ook weet u ongeveer hoeveel tijd u eraan wilt besteden. In ieder geval wilt u geld gaan verdienen met de aan- en verkoop van aandelen.

Nu zult u op zoek moeten gaan naar een bank of broker die goed bij u past. Zij zijn degenen die de uiteindelijke orders op de beurs daadwerkelijk gaan uitvoeren. De service en mogelijkheden die zij bieden dienen daarom goed op uw wensen aan te sluiten.

Vervolgens zult u bij de gekozen bank of broker een effectenrekening moeten openen. Dit wordt de rekening waarmee u in aandelen gaat handelen. U stort hier uw ‘aandelengeld’ op: het bedrag dat u gaat inzetten voor het kopen van aandelen op de beurs.

Cijfers beleggen

Zelfstandige beleggers in Nederland 13%
Zelfstandig beleggingsbeslissingen 60%
Beleggingsadvies (deels) 7%
Bron Millward Brown

Wanneer de effectenrekening is geopend zijn er grofweg drie verschillende manieren om te gaan handelen:

  1. U doet alles zelf;
  2. U laat het deels door uw bank of broker doen, ook wel fondsbeleggen genoemd;
  3. U laat alles door een tussenpersoon uitvoeren.

Zelf aandelen kopen

Wij vinden het zelf handelen op de beurs verreweg de leukste manier om met aandelen bezig te zijn. Wanneer u goed geïnformeerd te werk gaat is het mogelijk om zeer hoge rendementen te behalen. U kunt uzelf op de borst kloppen wanneer u goede winst boekt en zult daar veel voldoening over voelen. Zeer belangrijk is om het hoofd koel te houden en zeker niet overmoedig te worden wanneer het erg goed gaat. De keerzijde is dat wanneer u onverhoopt de verkeerde beslissingen neemt, dit direct veel geld kan kosten.

Voor beginners op de beurs raden wij daarom altijd aan om te starten met fictief geld. Veel aanbieders van beleggingsrekeningen bieden hun (nieuwe) klanten deze mogelijkheid. Zo kunt u oefenen met beleggen zonder dat het u echt geld kost. Zodra u denkt dat u het vak in uw vingers heeft, gaat u ook echt aandelen kopen. Een volgende mogelijkheid om een beetje ervaring op te doen, is om gedurende een langere periode een paar koersen bij te houden waar u met echt geld ook in zou willen beleggen. Zo kunt u kijken of u verstandige keuzes maakt.

Aandelenfondsen kopen

Een strategie waar wij ook enthousiast over zijn is het kopen van aandelenfondsen. Dit vinden wij een goede manier om geld te verdienen zonder dat u erg veel risico loopt. Bij het beleggen in fondsen koopt u bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die actief zijn in een bepaalde branche of bedrijfssector.

Dit kan bijvoorbeeld de voedings- of de metaalindustrie zijn. Ook de IT- en de energiesector zijn voorbeelden van sectoren waarin veel wordt belegd. U kiest dan voor sectoren waarvan u denkt dat die gaan groeien en kiest daar vervolgens goed presterende beleggingsfondsen bij.

Zoals gezegd is het risico bij het beleggen in aandelenfondsen lager dan wanneer u zelf aandelen gaat kopen. Dit komt omdat een fonds bestaat uit aandelen van meerdere bedrijven. Het is een zogenaamde ‘aandelenmix’. Mocht de koers van het ene bedrijf dalen, dan stijgt wellicht de koers van een andere onderneming uit het fonds. Zo wordt het risico dat u loopt enigszins gespreid.

Beheer uit handen geven

Tot slot is er de mogelijkheid om de bank of broker de aandelen voor u te laten kopen. Kijkt u dan wel goed naar het ’track record’ van deze partij want die kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Dit geldt ook voor de kosten die er gerekend worden. Over het algemeen kan gesteld worden dat dit een relatief veilige manier is om te beleggen waarbij, afhankelijk van de kwaliteiten en inzichten van de bank of broker, een goed rendement kan worden behaald.

Indien u besluit u om uw bank uw aandelen te laten kopen, dan dient u vooraf aan te geven hoeveel risico u wilt lopen. Verder zult u moeten aangeven hoeveel kapitaal u zou willen besteden. Als laatste zult u moeten aangeven in welk soort aandelen u wenst te beleggen en in welke niet. Banken zijn verplicht dit vooraf te vragen. Let er goed op dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.