Wellicht zult u denken dat het opvliegerige Italiaanse temperament ook bij Italiaanse aandelen kopen van belang is, maar dat is niet geheel het geval. De Italiaanse beurs heeft haar pieken en dalen maar die volgen elkaar niet zo snel op als het temperament doet vermoeden. Wel is Italië een goede plaats om een mooie beleggingswinst te behalen in bekende Italiaanse bedrijven.

Hoe Italiaanse aandelen kopen u winst op kan leveren zal voornamelijk te maken hebben dat de Italiaanse beurs ruim tweehonderd jaar bestaat en daarvan het overgrote deel in handen van de staat is geweest. In 1808 is de Borsa Italiana opgericht door de onderkoning van het Napoleontische koningrijk Italië. Vanaf de eerste dag was het een door de overheid gecontroleerde instelling en het bestaan heeft vele jaren langer geduurd dan het Napoleontische Koninkrijk dat na negen jaar ten einde kwam. Pas in 1998 kon men aandelen van Italiaanse bedrijven kopen op een beurs die eigendom was van een privé partij en in dit geval een consortium van een aantal banken. Deze banken hebben de Italiaanse beurs uiteindelijk niet erg lang gerund want in de strijd om niet zelf overgenomen te worden is de Italiaanse beurs in 2007 gefuseerd met de Beurs van Londen nadat deze laatste alle aandelen had over genomen. Bij de aanschaf van aandelen Italiaanse kopen is hierdoor natuurlijk voor Engelse beleggers een hele stap dichterbij gekomen omdat zij een goede toegang tot de London Stock Exchange hebben waar men ook de Engelse aandelen kopen kan. Toch hoeft dit voor u als beleggers geen belemmering te zijn om Italiaanse aandelen in uw bezit te krijgen.

Als u goed oplet welke aandelen broker of bank u in de arm neemt om uw handelingen op de verschillende aandelen beursen uit te voeren, dan is ook Italiaanse aandelen kopen eenvoudig. Het beleggen in Italië is vanwege het feit dat de London Stock Exchange het moeder bedrijf is, een zeer toegankelijke manier van buitenlandse aandelen kopen geworden. Dit is voor beleggers zeer interessant omdat de bedrijven die op de Italiaanse beurs genoteerd staan voor een belangrijk deel een grote internationale uitstraling hebben. Wie wil er immers niet aan denken om bij Italiaanse index aandelen kopen te beleggen in bedrijven zoals Fiat, Pirelli of Campari. De broker of bank die u kiest om uw beleggingsopdrachten uit te voeren zal natuurlijk zorg dragen voor een vlotte en adequate afhandeling van uw opdrachten. Toch blijft goedkoop investeren in Italiaanse aandelen een kwestie van beleggen en hoe u het ook went of keert, daar zit een zeker risico aan verbonden. Van dit risico zult u op de hoogte moeten zijn op het moment dat u besluit om te gaan beleggen, maar dit risico is ook hoe aandelen kopen u de winsten op kan leveren die mogelijk zijn. Zeker als u dit doet volgens MIB index aandelen kopen want daarmee volgt u de op de Italiaanse beurs gehanteerde aandelen index. Iedereen die aandelen volgens deze MIB index kopen wil, zal zien dat de index op en neer gaat maar wel mooie winstmogelijkheden voort brengt.

De op de Italiaanse beurs gehanteerde index is de MIB en dit staat voor Milano Italia Borsa, wat weer een verwijzing is naar de vestigingsplaats Milaan, de hoofdstad van het Napoleontische Koninkrijk Italië. Italiaanse aandelen kopen volgens de MIB index is mogelijk sinds 31 december 1992 en gebeurde aanvankelijk onder de naam MIB30. De index gaf een lijst weer van de dertig grootste bedrijven van Italië en was een gewogen index waarbij rekening gehouden werd met de prijs van de aandelen. In 2004 werd MIB index aandelen kopen volgens de MIB30 aangepast naar de S&P/MIB30 nadat kredietbeoordelaars Standard & Poor de index samen gingen stellen. Uiteindelijk heeft deze verandering niet heel erg lang geduurd want met de overname door de beurs van Londen kan men ook in Italië FTSE aandelen kopen omdat nu de FTSE MIB index gebruikt wordt. Aandelen van Italiaanse bedrijven kopen zal echter door de verandering van de naam van de index niet anders zijn. Net zoals de index geen invloed heeft op de waarde van de aandelen anders dan dat het inspeelt op het sentiment van de beleggers. Bij de aanschaf van aandelen Italiaanse kopen is dan ook vooral een kwestie van het hoofd koel houden en goed kijken naar de cijfers en de factoren die de cijfers beïnvloeden. Omdat veel van de grote bedrijven internationaal actief zijn zullen dit dus de nodige invloeden zijn omdat deze bedrijven veelvuldig afhankelijk zijn van export en import of van buitenlandse activiteiten. Ook zullen Italiaanse aandelen last kunnen hebben van de internationale financiële crisis.

De internationale financiële crisis heeft ook haar sporen in Italië nagelaten en na het aftreden van premier Berlusconi moest een regering van technocraten het land weer op de financiële rails helpen. Dit zal voor veel beleggers een situatie geweest zijn die Italiaanse aandelen kopen naar onderen op het verlanglijstje heeft geschoven. Inmiddels lijkt er weer licht aan de horizon te zijn en als de ingevoerde bezuinigingen niet terug gedraaid worden zal Italië uit het dal kunnen komen. Dit is natuurlijk wel een goed moment voor goedkoop investeren in Italiaanse aandelen maar de gok hierbij is zoals altijd hoe de politieke verhoudingen in Italië zich zullen gaan verhouden. Ook dit hoort echter bij het beleggen en het is een risico waar u rekening mee moet houden en waar u zich op voor moet bereiden. Omdat dit is hoe Italiaanse aandelen kopen zo spannend kan worden is het verstandig om over aandelen kopen artikelen te lezen die u op het beleggen in Italië voorbereiden. Het internet kan daarbij een belangrijke bron van informatie zijn omdat er over deze relatief onbekende beurs toch veel geschreven is en vooral wordt. Dit komt mede door het feit dat Italiaanse index aandelen kopen volgens de zeer bekende FTSE index gebeurd. Deze index is natuurlijk zeer bekend omdat Engelse aandelen kopen volgens eenzelfde soort index zal geschieden. Hierdoor zult u bij de aandelen volgens de MIB index kopen uit kunnen gaan van dezelfde kwaliteitseisen met betrekking tot deze informatie en kunt u een goede inschatting maken van de mogelijke winsten.