Vaak wordt het beleggen gezien als een ultieme vorm van kapitalisme en dat staat haaks op het idee achter veel socialistische en communistische landen. Toch is Chinese aandelen kopen helemaal niet zo’n vreemde belegging en steeds meer mensen zien de Chinese markt als een interessante groeimarkt. Hieraan is voornamelijk de enorme groei van de Chinese economie debet aan en daar kunt u ook van profiteren.

De tijd van het strenge communisme in China ligt sinds het beëindigen van de culturele revolutie na de dood van Mao in 1976 achter ons. Dit was ook het moment dat China de economie liberaliseerde en het marktsocialisme invoerde, waardoor China een economische mogendheid begon te worden. Dit heeft geresulteerd in de mogelijkheid van het kopen van Chinese aandelen vooral voor Chinezen maar ook voor buitenlanders. Hierbij hebben een aantal andere factoren een rol gespeeld en eentje daarvan is het terug geven van Honk Kong door het Britse Koninkrijk. Bij het aandelen van China kopen zal het dan ook voornamelijk gaan over het beleggen op de Hong Kong Stock Exchange. Deze beurs is eind negentiende eeuw opgericht en de huidige naam dateert uit 1914 en dit is de beurs waar u Hang Seng aandelen kopen kunt. De Hang Seng is de belangrijkste aandelen index op de Chinese aandelenbeurs van Hong Kong maar daarnaast kunt u daar ook FTSE aandelen kopen. Honk Kong is altijd een enorme economische motor geweest in de tijd dat het onderdeel van het Britse Koninkrijk was en de aandelen volgens deze Chinese index kopen is mogelijk sinds 1969.

Het feit dat Honk Kong een grote economische motor was heeft tussen 1969 en 1972 geleid tot de oprichting van drie andere aandelen beursen die uiteindelijk in 1986 onder de Honk Kong Stock Exchange verder zijn gegaan. Dat Chinese aandelen kopen mogelijk was kwam voornamelijk doordat de gehanteerde Hang Seng index uitgevoerd werd door de Hang Seng bank. Hoewel de Hang Seng bank van oorsprong uit Honk Kong komt en lid is van de HSBC Bank Group, worden veel activiteiten in China ondernomen en heeft de bank ook ruim vijf jaar vestigingen in China. Aandelen in Chinese bedrijven kopen is hierdoor een heel stuk eenvoudiger geworden omdat u dit doet door middel van de beurs in Honk Kong. Hong Kong heeft een aparte status binnen China in het kader van de overgangsregeling en daar kunt u van profiteren. Investeren in Chinese bedrijven is daarnaast steeds beter mogelijk door het feit dat China haar grenzen steeds verder openstelt voor buitenlandse investeerders. De machthebbers in China hebben heel goed door dat de marktwerking waarvan het grootste deel van hun export afhankelijk is, ook met zich mee brengt dat buitenlandse investeerders toegang moeten krijgen. Dit is dan ook de reden dat index aandelen China kopen voor steeds meer beleggers een zeer interessante optie is. Hierbij speelt ook het feit mee dat China nu zelf een enorme economische motor is en de Chinese overheid deze motor zelf af moet remmen. Toch is dit ook hoe Chinese aandelen kopen goed kan zijn voor het behalen van erg mooie resultaten.

Uiteraard is het behalen van mooie beleggingsresultaten het belangrijkste doel van het investeren van uw geld in soms onbekende bedrijven. Wat betreft China zal dit dus vaak door middel van Hang Seng aandelen kopen gebeuren aangezien de beurs in Honk Kong veel toegankelijker is voor buitenlandse beleggers. Toch zijn er meer aandelen beursen in China maar die zijn niet volledig toegankelijk voor buitenlandse beleggers. U moet daarom goed opletten welke aandelen broker u uw aankoop en verkoop opdrachten uit laat voeren. Als u Chinese aandelen kopen wilt op de grootste beurs van China in Shanghai, dan is de toegang streng gecontroleerd door de Chinese overheid. Op de beurs van Shanghai zijn negenhonderd bedrijven genoteerd en gemeten naar de marktkapitalisatie is het een van de grotere beursen ter wereld. Een andere mogelijkheid van aandelen van China kopen zult u hebben aan de beurs van Shenzhen. Deze beurs biedt plaats aan zevenhonderd fondsen en is ongeveer half zo groot als de beurs van Shanghai. Net als de Shanghai Stock Exchange is ook de Shenzhen Stock Exchange streng gecontroleerd door de overheid. Hierdoor is rechtstreeks investeren in Chinese bedrijven op deze beursen erg moeilijk maar door tussenkomst van de juiste partij wel mogelijk. Er zullen door de verschillende brokers en banken die wel toegang hebben tot de beursen op het Chinese vasteland diverse mogelijkheden geboden worden. Hierdoor zal aandelen in Chinese bedrijven kopen voor u als belegger ook tot de mogelijkheden behoren.

Wel moet u natuurlijk altijd opletten dat het een manier van beleggen is en dat het beleggen in bedrijven altijd een aantal onzekere factoren met zich mee zal brengen. Bij Chinese aandelen kopen is dit natuurlijk niet anders en het feit dat de Volksrepubliek China het marktsocialisme hanteert maakt de zaak er niet zekerder op. De overheid grijpt soms zonder pardon in en dit is bijvoorbeeld te zien aan de gewijzigde kapitaalregels voor binnenlandse banken van een aantal jaar terug die de economische groei afremde. Inmiddels is de groei weer goed op gang gekomen en is het kopen van Chinese aandelen weer een zeer interessante mogelijkheid geworden. Daarbij zult u geholpen worden door de inspanningen die de Chinese overheid zich getroost door het inrichten van speciale economische zones of steden waar buitenlandse investeringen mogelijk gemaakt worden. Dat aandelen volgens de Chinese index kopen hier mogelijk is hebt u dan ook te danken aan de Chinese overheid. De plaatsen Shanghai en Shenzhen behoren hier ook bij al is de toegang tot de beursen niet zo vrij als de naam en de omschrijving doet vermoeden. Toch zullen de groei mogelijkheden die de economie in China aan de bedrijven biedt een belegging erg interessant maken. Dit is dan ook hoe Chinese aandelen kopen hoog op de verlanglijstjes van veel beleggers is komen te staan. Door de juiste partij als tussenpersoon in te schakelen kunt u daar ook van profiteren. Hierbij is het dan aan u of u investeert in bedrijven of via fondsen of toch liever voor index aandelen China kopen kiest.