De Nederlandse multinational AkzoNobel produceert lakken, verven en specialistische chemicaliën. Het bedrijf AkzoNobel kent een geschiedenis die meer dan 200 jaar teruggaat. De Nederlandse verffabrikant Sikkens werd in 1792 in Groningen opgericht en staat aan de basis van het huidige concern. Later kwamen daar onder andere de bedrijven Zwanenberg (1887), de Nederlandse Kunstzijdefabriek Enka (1911) en de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (1918) bij. De naam AKZO ontstond in 1969 toen de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) met het bedrijf Koninklijke Zout Organon een fusie aanging. In 1994 nam AKZO het Zweedse verfbedrijf Nobel Industries over en ontstond het bedrijf AKZO Nobel. In 2008 werd deze naam veranderd in AkzoNobel en kreeg het bedrijf haar huidige logo. Het bedrijf is toonaangevend in diverse marktsegmenten, van bouw en infrastructuur tot en met transport, industriële- en consumptiegoederen, met merken in landen over de hele wereld. Het bedrijf is tevens marktleider in de sector duurzaamheid en staat op nummer één op de bekende Dow Jones Sustainability Index.

Wereldmarktleider coatings

AkzoNobel is wereldmarktleider coatings. Onder een coating wordt een soort deklaag of oppervlaktebehandeling verstaan. Het is een mengsel van stoffen dat op diverse producten kan worden gestreken teneinde de kwaliteit van het product te verbeteren. Bekende merken zijn o.a. Sikkens®, International®, Herbol®, Trimetal® en Interpon®. AkzoNobel heeft deze producten onder andere gebruikt op enkele zeer prestigieuze projecten zoals het reuzenrad London Eye, het operagebouw La Scala in Milaan en de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. Daarnaast is AkzoNobel een grote globale speler op het gebied van decoratieve verven met bekende namen als Flexa, Sikkens, Dulux en Hammerite. Met de verkoop van verf en coatings behaalt AkzoNobel ongeveer twee derde van haar omzet. De rest wordt behaald met de verkoop van specialistische chemicaliën. Iedereen gebruikt deze chemicaliën via producten als auto’s, medicijnen, textiel en desinfecteermiddelen. Ze zijn dan ook onmisbaar in de bouw- en automobielsector, de chemische, wasmiddelen-, voedingsmiddelen-, papier- en kunststofindustrie. Het bedrijf verkoopt wereldwijd waarvan ruim 40% in Europa, een kwart in Noord- en Zuid-Amerika en ook een kwart in Azië.

Rooskleurige toekomst

AkzoNobel kon haar aandeelhouders in 2015 goede cijfers overleggen. Met een balanstotaal van bijna €16 miljard beschikte het over een eigen vermogen van bijna €6,5 miljard. De omzet bedroeg in dat jaar $15 miljard en er werd een nettowinst van meer dan €1 miljard gerealiseerd. De winst per aandeel lag op €3,92 met een koers-/winstverhouding van 15,73. Het eigen vermogen per aandeel stond op €25,97. De prestaties van het concern staan onder druk zodra de grondstofprijzen stijgen. Dit zagen we bijvoorbeeld in 2011 toen het aandeel AkzoNobel bijna een vijfde van zijn waarde verloor. Het bedrijf heeft de laatste jaren geleden onder de slechte markt voor auto’s en bouwmaterialen. Tijdens de economische crisis werden er veel minder auto’s en huizen verkocht. Het laatste jaar zien we deze markten echter weer aantrekken waardoor de toekomst er voor AkzoNobel weer rooskleurig uitziet.
+