De prijs van platina

Platina werd pas zo’n 250 jaar geleden ontdekt en kent dan ook een veel kortere historie als belegging dan goud of zilver. Van alle edelmetalen is platina het schaarst. Er wordt per jaar maar zo’n 130 ton gedolven, voornamelijk in Zuid-Afrika (75%) en Rusland. Dat is slechts 6 % van wat er aan goud wordt geproduceerd en 1% van de zilverproductie.

Vanaf 1972 lag de prijs van platina gemiddeld 1.35 hoger dan die van goud. De verhouding ligt nu omgekeerd op 1.26. Goud is nu dus een stuk duurder geworden dan platina en de ratio staat na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 op een historisch dieptepunt. Op 4 maart 2008 bereikte platina het record van 2273 dollar per troy ounce, waarna het in een vrije val raakte (zie grafiek). In dat jaar vluchtten de beleggers massaal in goud en zagen we dat ook de zilverprijs een zware daling doormaakte.

Economische indicator

Platina heeft, in tegenstelling tot goud, enkele belangrijke industriële toepassingen. Omdat meer dan 50% van de vraag naar platina voortkomt uit het bedrijfsleven, is de prijs van platina en de verhouding tot de goudprijs een belangrijke economische indicator. Gaat het beter met de economie dan zal de prijs van platina ten opzichte van goud gaan stijgen. Een hoge platinaprijs duidt op een stabiele en goed draaiende economie.

Zo wordt platina bijvoorbeeld gebruikt bij de vervaardiging van katalysatoren voor de auto-industrie. Ook fabrieken gebruiken platina, vanwege de eigenschap dat het pas bij zeer hoge temperaturen gaat smelten, om de uitstoot van gevaarlijke gassen te beperken. Maar platina wordt ook gebruikt voor het produceren van medicijnen, verf en de raffinage van ruwe olie. Voorts is een kwart van de vraag naar platina afkomstig uit de sieradenindustrie.

Naast de vraag naar platina vanuit de industrie speelt ook de krappe verhouding tussen vraag en aanbod een grote rol bij de prijsbepaling. De geringe beschikbare hoeveelheid en de afhankelijkheid voor de winning van een beperkt aantal geografische gebieden zorgen ervoor dat kleine schommelingen aan de aanbodzijde voor een grote impact op de prijs kunnen zorgen. Deze potentiële grote volatiliteit biedt goede kansen voor de korte termijn belegger.

Beleggen in platina

Net als bij de andere edelmetalen hebben we verschillende opties als het gaat om het beleggen in platina. Men kan ervoor kiezen om het fysiek aan te schaffen. Ook kan er een platina rekening worden geopend bij een bank. Een platina ETF (Exchange Traded Fund) is een mogelijkheid die sinds kort is geïntroduceerd.

Hier wordt per aandeel een bepaalde hoeveelheid platina fysiek aangeschaft. De prijs van het aandeel volgt de spotprijs maar er zal een vergoeding moeten worden betaald aan de beheerder van het fonds. Turbo’s, sprinters, warrants en trackers zijn andere mogelijkheden om in platina te beleggen. Tenslotte kunnen er natuurlijk ook gewoon mijnbouwaandelen worden gekocht.

Mocht de internationale economie op termijn weer gaan aantrekken dan zal de prijs van platina de stijgende lijn zeker weer weten te vinden. Wij denken dat het zelfs mogelijk is dat de prijs van platina de prijs van goud opnieuw gaat overtreffen.