De prijs van mais

Maïs is een van de oudste gewassen die door de mensheid wordt geconsumeerd. Reeds de Azteken en de Maya’s gebruikten het als voedselbron. Na tarwe is mais de meest meest geteelde plant, bedoeld voor zowel menselijke als dierlijke consumptie. Het gele graan speelt dan ook een fundamentele rol in de landbouw-industrie. Daarom is mais voor beleggers een interessant product. Stijgende geboortecijfers in de wereld en een grotere vraag naar vlees doen de vraag naar mais toenemen. Het “andere” gele goud speelt een vitale rol in de mondiale economie, in de voedselindustie maar ook als energiebron. Futures in mais worden verhandeld op de Chicago Mercantile Exchange, met een contractgrootte van 5000 bushels (ongeveer 127 ton). Er wordt onderscheid gemaakt tussen grade #1 (met een premie van 1.5 cent per bushel), grade #2 en grade #3 (met een discount van 1.5 cent per bushel).

De prijs van mais in dollars per metric ton

De prijs van mais # 2 in dollars per metric ton gedurende de afgelopen 10 jaar

Toepassingen

Mais wordt ook gebruikt als grondstof om ethanol te produceren. Veel auto’s in Zuid Amerika gebruiken ethanol als brandstof. Daarnaast wordt mais aangewend bij de productie van een veelheid aan andere producten zoals verven, kleurstoffen, tandpasta, cosmetica, bier, whisky, explosieven, oplosmiddelen, antivries en zeep. Het graan is ook een onderdeel van grootschalige wetenschappelijk onderzoek in de genetica en biochemie. Maïs wordt geproduceerd op elk continent over de hele wereld, met uitzondering van Antarctica. De Verenigde Staten (316.165.000 ton mais in 2010) is goed voor ongeveer 40% van de wereldwijde productie van maïs.

Andere top producenten zijn onder meer China, Brazilië, India, Mexico en Europa. De vraag naar ethanol goed bepaalt de prijs van mais voor ongeveer 35%. Daarnaast is de sterkte van de US dollar een belangrijke factor in de maisprijs. Bij een lage dollarkoers zal de mondiale vraag naar mais toenemen. Ook de geboortecijfers in ontwikkelingslanden en de vraag naar vleesproducten beïnvloeden de maisprijs in hoge mate. Bijna de heft van de Amerikaanse productie wordt gebruikt als veevoer. Uiteraard spelen de weersomstandigheden in de belangrijkste producerende landen veruit de belangrijkste rol. Bij extreem nat of droog weer ontstaan er grote problemen aan de aanbodzijde.

Beleggen in mais

Door in mais te beleggen is het mogelijk om in relatief korte tijd veel geld te verdienen. Zoals we zagen kan bijvoorbeeld het aanbod makkelijk verstoord raken door slechte weersomstandigheden. De vraag naar mais zal de komende tijd alleen maar toenemen, waardoor mais sowieso een goede lange termijnbelegging zal zijn. Beleggen in mais kan door te gaan handelen in futures of door middel van een tracker (ETF). Daarnaast kunnen beleggingen in bedrijven als Kellog’s gunstig uitpakken wanneer de maisprijs daalt.

Bedrijven als Monsanto (NYSE: MON) en DuPont (NYSE: DD) produceren genetisch gemanipuleerde maïs zaden. Zij richten zich met name op het verbeteren van de eigenschappen van het gewas om ze beter geschikt te maken voor de ethanolproductie. Als de vraag naar ethanol stijgt dan stuwt dat de prijs van maïs omhoog en zullen boeren meer zaden aankopen. De fluctuaties in de maisprijs kunnen vrij heftig zijn. Fluctuaties van 15 % binnen een week tijd zijn geen uitzondering omdat de koers sterk reageert op nieuwsberichten over mislukte oogsten en/of geopolitieke spanningen.