Zelf aandelen kopen
Zelf aandelen kopen is een manier van beleggen die erg populair is. Wie een aandeel aanschaft kan zich vanaf dat moment mede eigenaar van een bedrijf of onderneming noemen. Een aandeelhouder kan zelfs zeggenschap krijgen wanneer hij veel aandelen van een bepaald bedrijf opkoopt. Ook heeft men dan recht op een deel van de gemaakte winst, het zogenaamde dividend. Men kan een onderscheid maken tussen beleggingen in aandelen voor de korte en de lange termijn. We zullen de verschillende beleggingsstrategieën hier in het kort bespreken.
Lange termijn beleggen
De beleggers die aandelen kopen voor de lange termijn zijn niet zo geïnteresseerd in de dagelijkse koersschommelingen. Het gaat er hen om een dat waarde van een aandeel na een periode van enkele jaren is gestegen en dat men meedeelt in de winst. Het gaat hierbij meestal om een financiële planning, bijvoorbeeld om een pensioen om te bouwen. Criteria om een aandeel van een bedrijf te kopen zijn anders dan bij korte termijn beleggen. Denk hierbij aan de merkbekendheid van een bedrijf, de markt waarin het bedrijf opereert, de kwaliteit van het management en de algehele financiële gezondheid van een bedrijf. Antwoorden op dit soort vragen zijn te vinden in de jaarverslagen, waarin alle resultaten van beursgenoteerde worden gepubliceerd.
Korte termijn beleggen
Sommige beleggers is het echter niet te doen om mee te delen in de winst. Men gaat voor de koerswinst op de korte termijn. Bij het zelf aandelen kopen is het zeer wel mogelijk is om in korte tijd veel geld te verdienen. Door aandelen op een lage koers te kopen en bij een hogere koers te verkopen, kan het rendement flink worden opgevoerd. De koerswinst kan dan worden aangewend om een leuk feestje te geven maar natuurlijk ook snel opnieuw worden belegd. Om te bepalen welke kant de prijs van een aandeel opgaat kan men vertrouwen op de intuïtie, maar verstandiger is het om met enige kennis van zaken de beursvloer te betreden. Het is natuurlijk de kunst om aandelen te kopen op het moment dat ze ondergewaardeerd zijn en te verkopen wanneer de waarde op de beurs maximaal is.
Hoge rendementen
Houd hiervoor het nieuws goed in de gaten. Een bepaalde gebeurtenis, zoals een aankomende fusie of een faillissement van een belangrijke concurrent kan van grote invloed zijn op de koers van het bedrijf waarvan je aandelen wilt gaan kopen. Wanneer een bepaald bedrijf negatief in het nieuws komt zal de waarde snel dalen. Dit kan een goed moment zijn om het aandeel juist te kopen. Wij denken dat een slimme belegger in staat moet zijn om een rendement van ongeveer 10 procent te behalen. Daar kan geen enkele spaarrente tegenop. De actieve belegger, die de aandelenkoersen constant in de gaten houdt en inspeelt op de actuele ontwikkelingen, kan rendementen halen die oplopen tot honderden procenten. Met de juiste informatie voorhanden en een paar slimme aandelentransacties zijn dergelijke rendementen zeker geen uitzondering.
Contract for difference
Dit actieve beleggen wordt ook wel speculeren genoemd. Hierbij worden aandelen voor een korte tijd gekocht en binnen enkele dagen, uren of zelfs minuten weer verkocht. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een relatief nieuw beleggingsinstrument, de CFD. De CFD staat voor ‘Contract For Difference’ en speelt in op een stijging of daling van een onderliggend product, in ons geval aandelen, maar dit kunnen ook grondstoffen of valuta zijn. De CFD broker koopt dan de aandelen, terwijl de belegger kan profiteren van eventuele prijsstijgingen of -dalingen. CFD’s zijn met name geschikt voor beginnende beleggers vanwege de lagere kosten en de hoge potentiële opbrengsten vanwege de hefboomconstructie. Met de hefboomconstructie is het namelijk mogelijk om met minder geld, méér aandelen te kopen. Uiteraard kunnen dan niet alleen de winsten hoog uitpakken, maar ook de verliezen.