admin Geen reacties

Amerikaanse verkiezingen

De verkiezingen in de VS komen steeds dichterbij en zullen waarschijnlijk gaan tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Indien Trump tot president van de Verenigde Staten wordt verkozen op 8 november van dit jaar dan kunnen we er zeker van zijn dat dit gaat leiden tot enkele grote veranderingen. Waar aandelen van bedrijven in onder andere de gezondheidszorg het onder Obama (Obama Care) goed deden, vragen we ons hier af welke aandelen u moet kopen en welke bedrijfssectoren het goed zullen doen indien Trump de volgende president van de VS wordt. Wat zeggen deskundigen hierover?

Defensie en ruimtevaart

Het mantra van de Republikeinen is altijd een sterke defensie geweest. Onder Trump zou de defensiesector wellicht een nog grotere boost kunnen krijgen dan onder President Bush. Zijn belofte om IS geheel te vernietigen zal vooral tot uiting komen in meer slagkracht vanuit de lucht. Ian Bremmer, president van de Eurasia Group, denkt dat de kans groot is dat Trump meteen actie onderneemt en er weinig ruimte voor discussie zal bestaan. Aandelen in de high tech defensie sector en de ruimtevaart zullen goed floreren onder Trump is de verwachting. Denk daarbij aan Lockheed Martin (LMT), Raytheon (RTN), Boeing (BA), en Northrop Grumman (NOC).

De Lockheed Martin F-35A Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter

De Lockheed Martin F-35A Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF)

Infrastructuur

Trump wordt ook wel Mister Infrastructure genoemd, zegt Peter Tanous, voorzitter van het in Washington DC gevestigde Lynx Investment Advisory. Trump heeft meer ervaring met bouwen dan wie dan ook, hij is er multimiljardair mee geworden. Hij heeft er dan ook miljarden voor over om de wegen, bruggen en luchthavens van de VS weer in een perfecte staat te brengen. Ook heeft hij toegezegd om een muur op de grens met Mexico te bouwen die meer dan 15 meter hoog is. Om een dergelijke muur van 2000 mijl lang te bouwen is een bedrag van 25 miljard dollar nodig, wordt geschat. Ook het jaarlijkse onderhoud kost een enorme hoeveelheid geld. Bedrijven die zouden kunnen gaan profiteren van dergelijke immense bouwopdrachten vanuit de overheid zijn bouwbedrijven als Jacobs Engineering (JEC), Fluor (FLR) en natuurlijk Caterpillar (CAT).

Kleine en middelgrote bedrijven

Trump is vrij protectionistisch ingesteld, zegt Jason Pride, directeur beleggingsstrategie van een investeringsmaatschappij. Protectionisme, of het nu door middel van tarieven of quota op ingevoerde goederen wordt ingesteld, is slecht voor multinationals, omdat zij direct betrokken zijn bij de internationale handel en profiteren van zo min mogelijk handelsbelemmeringen. Kleinere bedrijven, met name degenen die voornamelijk actief zijn in de Verenigde Staten, zullen daarentegen veel minder hard worden getroffen door deze eventuele protectionistische maatregelen. Hierdoor zullen de prestaties van small cap aandelen de grote Dow Jones bedrijven wel eens kunnen gaan overtreffen. Een goede investering zou dan bijvoorbeeld de Vanguard’s Russell 2000 ETF zijn, een tracker van 2000 small-cap en middelgrote bedrijven.