De olieprijs
Op 6 september 2013 bereikte een vat West Texas Intermediate (WTI) de hoofdprijs van $ 110,53. Daarna ging het snel omlaag met de olieprijs: op 11 februari 2016 noteerde hetzelfde vat olie een prijs van $ 26,21, het laagste niveau in meer dan een decennium en een daling van ruim 75%. In de afgelopen drie maanden hebben we gezien dat de olieprijzen weer sterk zijn opgeveerd en nu rond de $ 50 bedragen. Met het krachtige herstel van de olieprijs zien we dat een Exchange Traded Fund (ETF) als SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production (XOP) in de afgelopen drie maanden met meer dan 43% is gestegen en met bijna 19 % Year to Date (YTD). Het grote verschil van een ETF met een traditioneel beleggingsfonds is dat een ETF met behulp van geautomatiseerde handelscomputers precies de index volgt en geen actief beheer kent. In dit artikel leggen wij uit waarom dit een goed moment kan zijn om short te gaan of om winst te nemen.
Negative Free Cash Flow
Naast een grote schuldenlast hebben sommige grote olie en gas exploratiebedrijven momenteel te maken met een negatieve ‘free cash flow’. Dit houdt in dat de kapitaaluitgaven hoger zijn dan de operationele kasstromen. Royal Dutch Shell en Chevron, respectievelijk de tweede en derde oliemaatschappij ter wereld in termen van marktwaarde, doen momenteel een beroep op hun kredietlijnen om dividend aan de aandeelhouders uit te kunnen keren. Deze situatie zou wellicht kunnen verklaren waarom Aramco, een van de grootste olie exploratie- en productiebedrijven, op zoek is naar een koper voor een aantal van haar productiefaciliteiten. In ieder geval liet vice kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi Arabië onlangs weten dat er in 2017 een Initial Public Offering (IPO) voor 5% van het bedrijf op de rol staat. Het feit dat een van de grootste spelers in de oliemarkt een deel van deze activa wenst te verkopen, zelfs nadat de olieprijs fors is opgelopen, kan een verontrustend teken zijn.

De olieraffinaderij van Shell in Texas
Toenemende concurrentie
De toenemende concurrentie van alternatieve energiebronnen kan een andere motivatie zijn waarom het wellicht een goed moment is om winst te nemen. Zonne-energie, wind en stroom zijn in toenemende mate haalbare alternatieven voor de fossiele brandstoffen. De lijst van bedrijven die elektrische of hybride auto’s produceren, blijft groeien en bevat nu, naast Tesla Motors Inc. (NASDAQ: TSLA), namen van luxe-autofabrikanten als BMW, Mercedes en Audi. De consument lijkt alternatieve energiebronnen in toenemende mate te accepteren waardoor de olieprijzen opnieuw zouden kunnen gaan dalen. Dit zal dan leiden tot nog grotere problemen voor de exploratie en productie bedrijven. De stijgende koersen van de afgelopen periode zijn vooral te danken aan het feit dat Rusland en OPEC landen hun productie bevroren en dat een groot deel van de Nigeriaanse olie offline ging maar deze marktomstandigheden zijn niet structureel. Tot slot gaf Bloomberg Intelligence analist Vincent Piazza aan dat het einde van de grote olievoorraad overschotten, in tegenstelling tot wat veel beleggers denken, nog niet in zicht is.