De bekende vermogensbeheerder Bill Gross vergeleek het gedrag van centrale banken en hun neiging om steeds meer schulden op te kopen en geld bij te drukken onlangs met praktijken die gebruikelijk zijn in het casino. We hebben het dan over een gokstrategie met de naam martingaal. Een martingaal is in de kern een soort omgekeerde verzekeringspolis: de gokker heeft een grote kans om over de hele avond lichtjes positief te eindigen, en daarnaast een kleine kans om compleet failliet te gaan.
Na iedere nederlaag verhoog je de inzet met een dusdanig bedrag dat je alle eerdere verliezen goedmaakt. Met het uitblijven van echte resultaten sinds de ‘whatever it takes’ uitspraak uit 2012 van ECB president Draghi, zijn we geneigd te denken dat het opkoopprogramma van €60 miljard per maand een gevaarlijke situatie kan uitlokken. Door de extreem lage rente wordt geen einde gemaakt aan investeringen die weinig tot niets opleveren, wordt duurzaam sparen ontmoedigd en komen verzekeraars en pensioenfondsen in het nauw.
Federal Reserve koploper
Tegelijkertijd zien we de inzetten en daarmee de balanstotalen van de andere grote centrale banken in de VS, Japan en China ook enorm toenemen. Onbetwiste koploper van deze wedstrijd ‘schulden opkopen en geld bijdrukken’ is de Federal Reserve met een balanstotaal dat nu 5,5 maal groter is dan in 2005, op korte afstand gevolgd door de People’s Bank of China. Niemand weet wat het uiteindelijke resultaat zal zijn van deze goklust van de voornaamste centrale banken ter wereld. De kans bestaat dat de stijging van aandelen- en obligatiekoersen moet gaan plaatsmaken voor een neerwaartse spiraal van koersdalingen.
We zien dan ook dat steeds meer beleggers hun belangen in bedrijfsaandelen aan het terugschroeven zijn. Het is daarbij vaak belangrijker om de inleg terug te verdienen dan om een hoog rendement te behalen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat deze enorme uitbreidingen van de balanstotalen zware gevolgen zullen hebben op de waarde van geld. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Westerse centrale banken geen goud meer verkopen en dat we vanuit Rusland en China een toegenomen vraag naar goud kunnen waarnemen. Vanwege deze ontwikkelingen zijn wij van mening dat ook het beleggen in andere edelmetalen momenteel erg goede kansen biedt.