admin Geen reacties

Na een teleurstellend begin van het jaar heeft Alphabet (NASDAQ: GOOG) de opwaartse trend weer te pakken. De onlangs gepresenteerde resultaten over het afgelopen kwartaal heeft de koers van het aandeel tijdens een after hours trading sessie naar een recordhoogte van $ 820 geduwd. Dit betekent dat het bedrijf nu een marktkapitalisatie (de waarde van een onderneming, op basis van de aandelen zoals die op de beurs beschikbaar zijn) van $ 530 miljard bezit.

De geconsolideerde omzet van Alphabet steeg met 17 procent tot bijna 21 miljard dollar in vergelijking met vorig jaar. Op basis van gelijke wisselkoersen zou de omzet 23 procent vooruit zijn gegaan. De nettowinst steeg van 3,5 miljard dollar met 0,7 miljard dollar tot 4,2 miljard dollar. De inkomsten uit advertenties bij het grootste onderdeel Google stegen met 16 procent, hetgeen resulteerde in een 21 procent hogere winst. Hier zetten wij kort uiteen wat de plannen van Alphabet voor de nabije toekomst zijn. De conclusie zal luiden dat de huidge groei van Alphabet Inc. niet snel zal stoppen.

De koers van Alphabet Inc. stijgt naar recordhoogte

De koers van Alphabet Inc. stijgt naar recordhoogte

Geld genereren via YouTube

Alphabet heeft haar focus gedurende de afgelopen kwartalen op het genereren van geld via YouTube geïntensiveerd. Zo werd eerder dit jaar YouTube Red gelanceerd, een betaalde dienst waarmee zonder advertenties video’s kunnen worden gestreamd. YouTube is ook het eerste platform waarmee het live streamen in het nieuwe 360 graden formaat mogelijk is. Daarnaast is men in het Verenigd Koninklijk een partnership aangegaan met British Telecom en werden de laatst gespeelde Champions League and Europa League finales live via YouTube gestreamd. Het werden de drukst bezochtste live streams aller tijden in het VK. Momenteel is Alphabet druk doende om YouTube Unplugged in de lucht te krijgen. Het is de bedoeling dat deze dienst diverse TV kanalen via het internet gaat uitzenden. Analisten schatten dat YouTube in 2015 reeds 12,6 miljard dollar omzet wist te realiseren (Alphabet zelf geeft hier geen informatie over). Wij mogen verwachten dat de omzetcijfers van YouTube de komende jaren flink zullen toenemen.

Search en machine learning met RankBrain en DeepMind

Alphabet wil zich in de toekomst op een aantal kernactiviteiten richten waarbij uiteraard een belangrijke rol is weggelegd voor informatievoorziening die begint met de zoekmachine (search). Recentelijk werd  een tool ontwikkeld waarmee Amerikaanse gebruikers gedetailleerd kunnen zoeken hoe en waar men zich dient te registreren om een politieke stem uit te kunnen brengen. Wellicht is het in de toekomst mogelijk om via Google het stemmen mogelijk te maken.

Een ander belangrijk aandachtspunt is Machine Learning. Men heeft een speciale methode ontwikkeld, RankBrain, waarmee de relevantie van zoekresultatendoor door middel van ‘deep learning’ aanzienlijk  wordt verbeterd. Een andere machine learning methode, DeepMind, betreft het energieverbuik. Tijdens een onlangs gehouden test werd het energieverbruik van de enorme Google datacenters met bijna de helft gereduceerd.

Mobile content, virtual reality, cloud diensten en partnerships

Een ander project van Alphabet betreft mobile content. Met het open source project Accelerated Mobile Pages kan content voor mobiele apparaten zeer snel geoptimaliseerd en gepubliceerd worden. Adverteerders zullen met behulp van AMP in staat zijn om op een zeer effectieve manier advertenties en landing pages te creëren. Daarnaast is men bezig met een nieuw virtual reality platform, Daydream genaamd. Dit platform zal de virtual reality ervaring op een veel hoger peil brengen. Het concern is samen met hardware fabricanten een compleet nieuw ecosysteem van Daydream-ready smartphones, controllers en headsets aan het optuigen.

Ook op het gebied van het cloud platform en de data-analyse timmert Alphabet met het product BigQuery flink aan de weg. Daarbij worden, met de introductie van Tensor Processing Units, de prestaties per watt om grote hoeveelheden data te analyseren enorm geoptimaliseerd. Dit zal de efficiency van machine learning projecten enorm ten goede komen. Tevens is men druk doende met de ontwikkeling van toepassingen waarmee het mogelijk is om middels cloud machine learning API’s (Application Programming Interface) audio naar tekst te kunnen converteren.

Tot slot wil Alphabet haar dienstenportfolio ook voor ontwikkelingslanden een stuk toegangelijker maken. In die context moeten dan ook de recente partnerships met Indian Railways en Railtel worden gezien. Doelstelling is om high speed draadloos internet in de nabije toekomst voor iedere treinreiziger in India mogelijk te maken. Reeds miljoenen gebruikers doen maandelijks een beroep op deze service. De groei van het Alphabet concern gaat onverminderd door.