Onlangs maakte de Federal Reserve bekend dat het niet waarschijnlijk is dat de rente op korte termijn zal worden verhoogd. Hierop zagen we dat goud weer in een toenemende belangstelling van beleggers kwam te staan. De goudprijs stijgt. Beleggers hadden rekening gehouden met een geleidelijke verhoging van de rente maar die verwachting kwam niet uit. Omdat obligaties bij een lage rente weinig opbrengen zagen we de goudprijs de afgelopen week hard omhoog gaan. Deze stijging past in een opwaartse trend die we al langer kunnen waarnemen op de goudmarkt. De $ 1.310 per troy ounce (31,1 gram) die de goudprijs donderdag bereikte was zelfs de hoogste sinds augustus 2014. Sinds het begin van het jaar is de goudprijs in dollars met 22 % omhoog gegaan, in euro’s met 18 %. Veel analisten denken dat er nog voldoende ruimte is voor een verdere stijging naar $ 1.400 per troy ounce.
Goud in trek bij centrale banken
Ook centrale banken nemen een groot deel van de goudaankopen voor hun rekening. De laatste jaren zien we dat vooral China en Rusland erg actief waren op de goudmarkt. China breidde haar goudvoorraad In de tweede helft van vorig jaar met meer dan 100 ton goud uit en Rusland met maar liefst 200 ton. Rusland wil door grote aankopen te doen minder afhankelijk worden van haar dollarreserves. Vanwege de waardedaling van de roebel en de sancties tegen het land is het aandeel van goud in de totale reserves van 8 naar 15 % gestegen. China is de laatste maanden iets minder actief op de goudmarkt maar behoort inmiddels wel tot de landen met de grootste goudreserves. Volgens de World Gold Council komt China inmiddels met 1.800 ton goud in de kluizen, na de VS, Duitsland, Italië en Frankrijk op de vijfde plaats.

Goudopslagplaats Fort Knox in de Amerikaanse staat Kentucky
In goed gezelschap
Het naderende referendum op 23 juni over het lidmaatschap van de Europese Unie van het Verenigd Koninkrijk is een andere reden waarom we zien dat beleggers in het goud stappen. De angst voor een Brexit zien we erg duidelijk naar voren komen in de koers van het Britse pond. Deze is de afgelopen 6 maanden met maar liefst 30% gedaald ten opzichte van de prijs van goud. Het is dan ook niet vreemd dat er momenteel volop wordt gespeculeerd op de goudprijs. Exchange Traded Funds (ETF), die aandelen uitgeven en vervolgens goud als onderpand aanhouden, genieten een toenemende populariteit onder speculerende beleggers. In het kielzog van het goud zien we dat ook de posities in zilver flink toenemen. Met ruim 20.000 ton zijn de posities in zilver nog niet eerder zo hoog geweest. Wanneer u besluit om posities in te gaan nemen in goud en/of zilver dan bent u met bekende hedgefondsmanagers als George Soros en John Paulson in goed gezelschap.