admin Geen reacties

Wanneer u gaat starten met het kopen van aandelen, ontkomt u er niet aan dat hier kosten voor in rekening worden gebracht. Deze kosten worden automatisch in rekening gebracht wanneer u bijvoorbeeld een aandelenpakket koopt, of een contract sluit voor bepaalde opties. In dit artikel zal ik proberen een antwoord te geven op de vraag waar het mogelijk is goedkoop aandelen te kopen.

Het is door goed te vergelijken, mogelijk om te besparen op de kosten voor het aandelen kopen. Het mag duidelijk zijn dat wanneer u kosten bespaart, u het rendement op uw aandelenportefeuille automatisch verhoogt. Om een beter inzicht te geven in wat voor soort kosten er zijn wanneer u aandelen gaat kopen, zal ik hieronder een voorbeeld geven van twee verschillende brokers:

Saxobank:

  • Aandelen AEX 0,10% van tansactiewaarde met een minimum van € 5,-
  • Aandelen AMX 0,10% van transactiewaarde met een minimum van € 12,-
  • Opties € 1,50 per contract

bron: https://nl.saxobank.com/tarieven

Binck:

  • aandelen AEX tussen de € 6,50 + 0,10% transactiewaarde bij 1- 24 transacties en € 5,50 + 0,06% bij >500 transacties.
  • Opties aantal contracten per kwartaal tussen € 2,90 (1-249) en € 2,10 (>5000).

bron: https://www.binck.nl/tarieven

Zoals opvalt bij de bovenstaande twee brokers, is er een verschil in de kosten die er wordt gehanteerd. Zo is het handelen in opties bij Saxobank een stuk voordeliger in vergelijking met Binck. Saxobank hanteert een vaste prijs van € 1,50 per contract. Terwijl Binck met verschillende tarieven werkt afhankelijk van het aantal gesloten contracten per kwartaal. Zelfs wanneer er meer dan 5000 contracten worden gesloten,  betaal je bij € 2,10 per contract. Zelfs met dit hoge aantal is de Saxobank met haar vaste prijs van € 1,50 nog steeds een stuk goedkoper. Wanneer u veel gaat handelen in opties, kunt u een stuk goedkoper opties kopen bij Saxobank en zo besparen op de kosten van het sluiten van een contract.

Als we verder kijken in de kosten zien we aan de andere kant dat het bij Binck over het algemeen weer goedkoper is om aandelen te kopen. Al moet er wel gezegd worden dat het handelen in de AEX bij de Saxobank alsnog  goedkoper is. De Saxobank heeft namelijk twee tarieven, een voor de AEX en een voor de AMX. Voor de laatste liggen de kosten weer wat hoger, namelijk een minimum van € 12,-.

Het mag duidelijk zijn dat door goed te vergelijken tussen de verschillende brokers, er best bespaard kan worden op de kosten zodat het mogelijk is om goedkoop aandelen te kopen. Uiteraard spelen er nog veel meer factoren mee om te bepalen bij welke broker u uiteindelijk aandelen zal gaan kopen. Zo speelt bijvoorbeeld de service een zeer belangrijke rol. Voor meer informatie over verschillende brokers kunt op deze pagina terecht: Welke Broker.