admin Geen reacties

Wanneer we een blik werpen op de Fortune Global 500 lijst van 2016 dan valt vooral de opmars van Chinese bedrijven op. Meer dan 100 bedrijven uit de lijst hebben hun hoofdkantoor inmiddels in China staan. De Verenigde Staten hebben nog altijd de meeste bedrijven op de lijst, maar hun voorsprong slinkt snel. De lijst, die bedrijven rangschikt op basis van hun inkomsten, wordt aangevoerd door Walmart. Deze warenhuisketen verleent werk aan 2,3 miljoen mensen en weet, met een omzet van bijna een half biljoen dollar, 15 miljard winst te behalen.

Op plek 2, 3 en 4 zien we het Chinese staatsnutsbedrijf State Grid en de Chinese oliereuzen China National Petroleum en Sinopec Group (China Petroleum & Chemical Corporation). Op plaats 5 zien we onze nationale trots Royal Dutch Shell verschijnen met een omzet van ruim 270 miljard dollar. De totale inkomsten van de top 500 daalden met 11,5 % naar $ 27,6 biljoen ten opzichte van vorig jaar vanwege de ingestorte olieprijs en de gestegen dollarkoers. Bovendien kreeg de Chinese economie vorig jaar te kampen met lagere groeicijfers dan we van ze gewend zijn. Desondanks zien we dat steeds meer Chinese bedrijven hun weg naar de Fortune Global 500 weten te vinden.

De Fortune Global 500 lijst met de grootste bedrijven ter wereld gerekend naar inkomsten

De Top 10 van de Fortune Global 500

China volop in beweging

Stond State Grid vorig jaar nog op de zevende plek, dit jaar springt het bedrijf naar een bewonderenswaardige tweede plaats. Het feit dat China drie van de top vijf plaatsen op de lijst inneemt is een geweldig succes voor het land te noemen. Daarnaast maken 13 Chinese bedrijven hun debuut op de meest recente Global 500. Nadat de Chinese overheid vorig jaar veel restricties op huisaankopen ophief, wisten drie huizenbouwers (China Vanke Co, Dalian Wanda Group and Evergrande Real Estate Group) uitstekend van het herstel van de onroerend goedmarkt te profiteren. De tweede grootste Chinese retailer JD.com zien we ook voor het eerst op de lijst.

Het grootste nutsbedrijf ter wereld State Grid heeft in China een monopolie op de energievoorziening. Deze situatie zal niet snel veranderen omdat China alles op alles zet om zo spoedig mogelijk om te schakelen naar alternatieve energiebronnen. De milieuvervuiling in China is van dien aard dat er recentelijk tientallen miljarden dollars zijn geïnvesteerd in onder andere wind- en zonne-energie. Het Chinese State Grid kwam voor het eerst voor op de lijst in 1995 maar kent sinds 2004, toen het bedrijf in de top 50 terecht kwam, een gestage opmars. Het grote aantal Chinese binnenkomers en stijgers op de Fortune Global 500 toont aan dat China nog steeds volop in beweging is met grote kansen voor beleggers.