Omdat het een van de landen is die door de financiële huishouding in zwaar weer terecht is gekomen ten gevolge van de internationale financiële crisis, lijkt Spaanse aandelen kopen niet erg voor de hand te liggen. Toch zijn er voor beleggers de nodige mogelijkheden om mooie resultaten te behalen al moet u daarvoor wellicht niet bij het grootste fonds zijn.

Het is niet zo heel erg moeilijk te verklaren hoe Spaanse aandelen kopen erg veel lijkt op het beleggen op de Nederlandse aandelen beurs. Ook de Nederlandse aandelen beurs in Amsterdam maakt gebruik van een aandelen index die in dit geval de AEX heet. AEX aandelen kopen zal betekenen dat u belegd in bedrijven die tot de grootste vijfentwintig fondsen van ons land behoren. IBEX aandelen kopen, zoals de aandelen index van Spanje heet, zal betekenen dat u een keuze maakt uit de grootste vijfendertig fondsen die op de Spaanse aandelen beurs genoteerd staan. De zes grootste fondsen uit de Spaanse aandelen index die door de Spaanse aandelen beurs, Bolsa de Madrid, wordt gerund, zijn twee banken die in privé handen zijn en drie geprivatiseerde overheidsbedrijven in olie en benzine, telefonie, elektriciteit en gas en een textiel bedrijf van onder meer het merk Zara. Aandelen Spanje kopen volgens de bekende index zal betekenen dat u ook de keuze hebt uit negenentwintig andere fondsen die in grootte echter beduidend kleiner zijn. Toch hebben een aantal van deze bedrijven een internationale uitstraling en zijn ook op internationaal niveau actief. ArcelorMittal aandelen kopen is bijvoorbeeld een manier van Spaanse aandelen kopen in een bedrijf dat ook op de Amsterdamse aandelen beurs genoteerd staat en dat door de activiteiten op het gebied van metalen een zeer internationale uitstraling heeft.

Uiteraard is de Spaanse aandelen beurs veel groter dan wat de belangrijkste beurs index aangeeft. In totaal is investeren in Spaanse aandelen mogelijk in ieder van de ruim drieduizend aan de beurs genoteerde bedrijven. Er worden om hier enige duidelijk in te brengen dan ook meerdere indexen berekend die u een beeld verschaffen van de gezondheid van de beurs en die door beleggers als een indicator van de Spaanse economie worden gezien. Goedkope Spaanse aandelen kopen is bijvoorbeeld mogelijk in de IGBM (Madrid Stock Exchange General Index), waarin alle aandelen inclusief die van de IBEX opgenomen zijn. Daarnaast zullen er nog een aantal indexen zijn die u de mogelijkheid van Spaanse aandelen kopen bieden. Denkt u hierbij aan de FTSE Labitex index, met deze vorm van FTSE aandelen kopen kunt u beleggen in fondsen die hun oorsprong hebben in Latijns Amerika en ook op de Spaanse beurs verhandeld worden. Ook interessant is de IBEX New Markets Index dit bij het beleggen in Spaanse aandelen de optie biedt om in opkomende markten te beleggen. Er worden u een groot aantal beleggingsmogelijkheden geboden op de Spaanse beurs en dat maakt het een interessante optie voor beleggers. Het kopen van Spaanse aandelen is echter niet zonder meer mogelijk voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Het reilen en zeilen van de Spaanse beurs is vastgelegd in de Spaanse wet en wordt gecontroleerd door een bedrijf dat als overkoepelend bestuursorgaan werkt voor alle vier Spaanse aandelen beursen. Onder dezelfde wettelijke regels is Spaanse aandelen kopen voorbehouden aan vierenveertig grote institutionele beleggers en erkende brokers. Al deze aanbieders zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen die in de Spaanse wet zijn vastgelegd. Dit betekend dus ook dat u goed op moet letten welke aandelen broker of bank u uitzoekt als u aandelen in Spanje kopen wilt omdat nu eenmaal niet iedere aanbieder u deze mogelijkheid zelf aan kan bieden. In sommige gevallen zullen aanbieders uw opdrachten dus aan moeten bieden aan een derde partij en het spreekt voor zich dat dit een nadelige invloed kan hebben op de kosten die u voor het uitvoeren van uw transacties moet betalen. Uiteraard is dit geen scenario waardoor investeren in Spaanse aandelen erg veel interessanter wordt en dat kunt u dus maar beter vermijden. Dit is dan ook waarom het beleggen in de aandelen uit de belangrijkste index door de meeste beleggers gekozen wordt. IBEX aandelen kopen is een beleggingsmogelijkheid die door meerdere brokers en banken aangeboden wordt en is dus voor u als belegger een stuk toegankelijker. Het feit dat de IBEX index een relatief jonge index is waarmee pas in 1992 is begonnen, zorgt er voor dat de ontwikkeling erg interessant is. De meeste aandelen indexen in andere landen hebben record hoogtes bereikt ten tijde van de Dot-Com Bubble maar bij Spaanse aandelen kopen werd het absolute record bereikt vlak voordat de internationale financiële crisis uitbrak.

Dit laat echter ook zien hoezeer ontwikkeling van de IBEX index afhankelijk is van de grote invloed van de Spaanse financiële sector. Het is echter ook deze uit banken bestaande sector die de laatste jaren sterk onder vuur ligt en dat maakt beleggen in Spaanse aandelen wel iets waarbij u goed op moet letten. Het is niet zonder reden dat de Spaanse banken door de overheid worden gereorganiseerd om ze te helpen het hoofd boven water te houden. Goedkope Spaanse aandelen kopen is zeker wel mogelijk in de banken sector maar de houdbaarheid van een dergelijke belegging laat te wensen over. Een soortgelijk uitzicht zult u ook in uw achterhoofd moeten houden als u wilt beleggen in de vastgoed of bouw sector want ook daar zijn de afgelopen jaren harde klappen gevallen. Dit zal met betrekking tot Spaanse aandelen kopen uit de belangrijkste index de mogelijkheden wel halveren maar er blijven nog voldoende interessante mogelijkheden over. De onafhankelijke ontwikkeling van de Spaanse beurs heeft er voor gezorgd dat het een interessante markt is die afhankelijk is van andere factoren dat bij ander beursen het geval is. Dit is dan ook hoe Spaanse aandelen kopen nadrukkelijk op het verlanglijstje is komen te staan van meerdere vernieuwende beleggers. Dat de financiële situatie in Spanje de laatste jaren verre van stabiel is doet niets af aan de potentie die de markt biedt op het moment dat de situatie verbeterd. Het kopen van Spaanse aandelen is dan ook iets dan u nadrukkelijk in overweging moet nemen als de tekenen van herstel zich aandienen.