Het beleggen door middel van aandelen is manier van investeren die door veel mensen al jarenlang gedaan wordt. Jarenlang is dit echter voornamelijk een binnenlandse aangelegenheid geweest, hierop heeft de verregaande automatisering en de globalisering echter een einde aan gemaakt. Vandaag de dag is buitenlandse aandelen kopen bijna net zo gewoon als het beleggen in Nederlandse fondsen.

Bij het aandelen kopen is dus een belangrijke verschuiving geweest van het beleggen in Nederlandse aandelen naar buitenlandse fondsen. Dat aandelen buitenland kopen te maken heeft met de verbeterde automatisering wardoor continue communicatie mogelijke is geworden is natuurlijk erg belangrijk. Ook het feit dat steeds meer Nederlandse bedrijven in andere landen actief zijn zal meehelpen. Niet alleen opdrachten worden in het buitenland uitgevoerd maar ook worden door Nederlandse bedrijven steeds meer overnames in het buitenland gedaan of worden Nederlandse bedrijven door buitenlandse bedrijven over genomen. Hierdoor wordt aandelen buitenlandse bedrijven kopen automatisch mogelijk en dit zal door middel van het Nederlandse moeder bedrijf te verhandelen op de Nederlandse beurs of door de notering die een buitenlands moeder bedrijf met een overname op de Nederlandse beurs kan krijgen. Ook is buitenlandse aandelen kopen mogelijk door goed op te letten welke aandelen broker of bank u kiest om uw beleggingsopdrachten uit te voeren. Veel brokers en banken zullen toestemming hebben om op buitenlandse beursen te handelen doordat men daar zelf actief is of via tussenpersonen. Investeren in buitenlandse indexen wordt op deze manier bijna net zo eenvoudig als hoe aandelen kopen op de Nederlandse aandelen beurs ook is.

Er zitten natuurlijk een aantal voordelen aan het handelen in aandelen die aan buitenlandse beursen genoteerd zijn. Zo zal voor het handelen in aandelen in grondstoffen dit vrijwel altijd op de grote internationale grondstoffen beursen gebeuren en de belangrijkste grondstoffen beurs bevindt zich in New York. Buitenlandse aandelen kopen zal u echter ook de mogelijkheid bieden om te investeren in bedrijven waar u anders niet de kans toe zal hebben. Dit komt natuurlijk omdat buitenlandse bedrijven aan de buitenlandse beursen genoteerd zijn en dus niet op de Amsterdamse aandelen beurs. Index aandelen buitenlandse bedrijven kopen zal u dus de mogelijkheid bieden om te beleggen in die bedrijven of in die sectoren waarvan u het meeste verwacht. Deze verwachtingen kunt u hebben op het gebied van winstgevendheid van een onderneming en of de aandelen, maar ook kunt u uw beleggingsportefeuille zo indelen dat u alleen belegd op een manier die bij u en uw wensen past. Bij Dow Jones aandelen kopen kunt u bijvoorbeeld beleggen in bedrijven die zich alleen op de Amerikaanse markt bewegen, puur Amerikaanse bedrijven of bedrijven die zich op andere manieren onderscheiden van andere indexen die aan beursen in andere landen genoteerd zijn. Buitenlandse aandelen kopen zal natuurlijk in wezen niet anders zijn als het beleggen in aandelen die op de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Er is echter wel een verschil op te merken bij de regels die voor het handelen gehanteerd worden. Bij FTSE aandelen kopen zult u bijvoorbeeld volgens de Britse wetten moeten handelen en die zijn in grote lijnen wel hetzelfde maar zullen in details afwijken van de Nederlandse regels.

Een belangrijke reden om voor beleggen in het buitenland te kiezen kan ook de winstgevendheid zijn die de aandelen aan een buitenlandse beurs beiden. Op het gebied van buitenlandse aandelen kopen zal bijvoorbeeld de Chinese beurs veel mogelijkheden bieden omdat de economie van China enorm aan het groeien is en de koersen van de aandelen hiervan profiteren. Natuurlijk blijft het wel altijd een vorm van beleggen waarvan de resultaten afhankelijk zijn van de handel in de aandelen en natuurlijk de invloed die de overheid van China hierop uitvoert. In het geval van China zal aandelen buitenland kopen bijvoorbeeld veel invloed van de overheid kennen die de beurs index de laatste jaren enorm heeft beïnvloed. Deze invloed zal in meer of mindere mate vrijwel overal uitgevoerd worden en daarnaast zult u bij investeren in buitenlandse indexen ook altijd rekening houden met andere factoren die de koers van aandelen bepalen. Ieder land zal bijvoorbeeld eigen regelgeving hebben en met nieuwe regelgeving komen die invloed zal kunnen hebben op de koers van de aandelen die u op dat moment in uw bezit hebt. Dit zal natuurlijk wel betekenen dat u bij buitenlandse aandelen kopen op de hoogte moet blijven van alle informatie die op die aandelen, de aandelen beurs waaraan zij genoteerd zijn en de nationale omstandigheden die op die fondsen van toepassing zijn. Dit maakt aandelen buitenlandse bedrijven kopen een stuk interessanter voor u als belegger maar ook een stuk arbeidsintensiever.

Zeker als u zelf actief bezig wilt zijn met het beleggen in aandelen zal het nadelig uit kunnen pakken als aandelen op buitenlandse beursen genoteerd zijn. Niet alleen moet u uit zien te vinden op welke factoren u moet letten en waar u de benodigde informatie moet vinden, maar ook moet u bij de buitenlandse aandelen kopen vaak op andere factoren letten. Het komt hierbij dan ook goed van pas als u informatie kunt vinden die van toepassing is op de beleggingen die u in het buitenland hebt. Toch zult u bij het zoeken naar informatie over index aandelen buitenlandse bedrijven kopen wel goed op moeten letten waar u deze informatie vandaan haalt. Net zoals dat met betrekking tot Nederlandse aandelen het geval is, zult u niet zomaar alle informatie aan moeten nemen en goed moeten kijken uit welke bron deze afkomstig is. Ook bij buitenlandse aandelen kopen zullen sommige mensen een dubbele agenda kunnen hebben en er niet voor terug deinzen om u informatie te verstrekken die niet of niet alleen gunstig voor u is. Natuurlijk betekend dit ook dat u de nodige ervaring zult moeten hebben op het gebied van het beleggen om de juiste informatie te distilleren en deze tot u te nemen. Als u dit goed doet dan kan Dow Jones aandelen kopen u hele mooie resultaten opleveren door mee te profiteren van de handel op de belangrijkste Amerikaanse aandelen beurs. Ook FTSE aandelen kopen zal u hiertoe de mogelijkheid bieden omdat dit aan de Britste aandelen beurs gebeurd.