Het beleggen in aandelen van bedrijven die op de Amsterdamse aandelen beurs genoteerd staan wordt vaak geassocieerd met industriële bedrijven en onroerend goed. Mediq is echter het beleggen in een bedrijf dat actief is op het gebeid van geneesmiddelen, medische middelen en zorg. Hoewel dit niet direct een bedrijf dat u bij AMX aandelen kopen zou verwachten, is een belegging het overwegen waard.

Aandelen Mediq kopen is een belegging in een bedrijf dat in 1899 als coöperatieve apotheker vereniging onder de naam Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG) is opgericht. Tegen het einde van de negentiende eeuw werden er steeds mee medicijnen uitgevonden maar was het maken van deze medicijnen vrijwel niet aan regels gebonden. Apothekers waren dan ook bang dat het leveren van medicijnen door onbevoegden de situatie op zou kunnen leveren dat medicijnen niet van goede kwaliteit waren. Investeren in Mediq dat toen nog OPG heette, werd door apothekers gedaan en ook toen men op kleine schaal zelf medicijnen ging produceren werd dit door apothekers zelf gedaan. OPG groeide in de hierop volgende negentig jaar uit tot een grote organisatie met tal van nieuwe activiteiten, waar zich veel nieuw gevestigde apotheken bij aansloten. In 1988 werden de grondvesten voor Mediq aandelen kopen gelegd door de naamsverandering tot Coöperatieve Apothekers Vereniging OPG U.A. terwijl de naam OPG nog wel gebruikt werd. Het woord groothandel was hierdoor komen te vervallen omdat de activiteiten van OPG inmiddels veel meer omvatte dan alleen grothandelsactiviteiten. De coöperatie kreeg als eerste coöperatie in 1992 een notering aan de Amsterdamse aandelen beurs en dat bleek een voorbode van Mediq als belegging.

In 2001 werd overgegaan van de structuur van een coöperatie naar die van een naamloze vennootschap omdat dit beter paste bij de doelstelling van coöperatie en ook creëerde dit een duidelijker kapitaal structuur. Bovendien was dit ook een mogelijkheid om aandeelhouders een directe stem te geven en dat was iets dat bij het latere Mediq kopen belangrijk zou worden, maar ook in 2001 al belangrijk was. OPG heeft door de jaren heen meerdere bedrijven overgenomen waarvan de oorspronkelijke aandeelhouders zelf ook medezeggenschap moesten hebben. In 2009 vond een strategische heroriëntatie van de onderneming plaats en werd Mediq aandelen kopen daadwerkelijk mogelijk omdat de naam veranderd werd. Naast de reorganisatie die dit tot gevolg had was het ook van belang dat Mediq inmiddels in veertien landen actief was en de naam OPG niet aansloot bij het profiel dat het bedrijf in andere landen opgebouwd had of bezig was op te bouwen. Nog een niet minder belangrijke reden voor de reorganisatie was het feit dat de aandelen Mediq een flinke klap hadden gekregen door de internationale financiële crisis. De reorganisatie bleek een keerpunt te zijn, aandelen kopen van Mediq werd hiermee weer interessant voor beleggers en de koers liet weer een stijgende lijn zien. In 2012 werd een bod gedaan door een ‘private equity’ bedrijf op de aandelen waar Mediq en een aantal aandeelhouder positief op gereageerd hebben. Andere beleggers die offline of online Mediq kopen blerken echter minder positief en het aanbod werd daardoor afgewezen.

Begin 2013 moet een beslissing genomen worden over de toekomst van het bedrijf waarvan het management en de bieder zeggen dat de lange termijn strategie tot betere resultaten zal leiden als het een private onderneming is. Natuurlijk is dat niet hoe aandelen kopen ooit bedoeld is voor aandeelhouders die op de beurs beleggen en voor Mediq aandelen kopen is dat niet anders. Het bod zal doorgang vinden als ten minste vijfennegentig procent van de aandelen aangeboden wordt en de toekomst is hierdoor nog niet zeker. Aandelen Mediq kopen is altijd al een belegging geweest in een bedrijf dat als houdster maatschappij fungeerde met een groot aantal dochter ondernemingen. Zo heeft Mediq tweehonderd dertig apotheken in Nederland en honderd vijfenzeventig in Polen, daarnaast is Mediq actief als groothandel voor apotheken, huisartsen en ziekenhuizen. Ook is Mediq als belegging een investering in een bedrijf dat medische (hulp)middelen en medicijnen aan particuliere patiënten levert. Mediq is actief in dertien Europese landen en Amerika en heeft hiervoor ruim achtduizend mensen in dienst. Mediq aandelen kopen is een interessante belegging omdat de omzet al jaren min of meer stabiel is tussen de twee komma twee en twee komma zeven miljard. De winst is echter wel terug gelopen sinds het uitbreken van de internationale financiële crisis en een eenmalige goodwill afboeking liet over 2008 zelfs een verlies zien. Toch is aandelen kopen van Mediq een belegging die een mooie return op uw investering op kan leveren als de huidige trend doorzet.

Uiteindelijk is het echter wel een belegging en alle aandelen kopen artikelen zullen u vertellen dat de opbrengst daarvan allerminst zeker is. Aandelen Mediq mogen dan wel een stijgende lijn laten zien, de internationale financiële crisis heeft ons geleerd dat een stijgende lijn heel snel om kan buigen. Het is bij het doen van beleggingen dan ook belangrijk dat u goed op de hoogte blijft van alle feiten die van invloed kunnen zijn op de prijs van de aandelen die u aan wilt kopen, of die u al in bezit hebt. Dit geld uiteraard ook voor Mediq aandelen kopen en het is belangrijk dat u het juiste advies in wint als u zelf niet voldoende zicht hebt op de situatie. Waar dit gedaan kan worden kan natuurlijk wel eens vraagtekens opleveren en u moet dus opletten welke aandelen broker of bank u om advies vraagt. U zult de diensten van een broker of bank in moeten huren voor Mediq kopen omdat u zelf natuurlijk geen directe toegang hebt tot de beurs. Door zorgvuldig te kiezen waar u uw handelingen laat verrichten kunt u ook profiteren van het daarbij gegeven advies. Ook al is investeren in Mediq nooit zonder risico, een gedegen advies van een broker of bank die u kunt vertrouwen zal u altijd helpen. Helemaal interessant wordt het als u de mogelijkheid geboden wordt van online Mediq kopen omdat dit u maximale flexibiliteit zal geven, daarbij kunnen de brokers die u op deze website zult vinden van dienst zijn.