De geschiedenis van Koninklijke Boskalis Westminster N.V. gaat inmiddels al meer dan 100 jaar terug. Drie baggeraars uit Sliedrecht richtten in 1910 de onderneming Fa. Kraaijeveld en Van Noordenneis op. Later werd deze naam veranderd in de naam NV Baggermaatschappij Bos en Kalis. Na de Eerste Wereldoorlog is Boskalis betrokken bij de aanleg van de Zuiderzeewerken. Ook speelt het een belangrijke rol in de totstandkoming van de Nederlandse Deltawerken. Tegenwoordig kent iedereen het bedrijf als Koninklijke Boskalis Westminster N.V. In 1971 krijgt Boskalis een beursnotering en wordt het onderscheiden met het predicaat ‘Koninklijk’. Het bedrijf is onder andere door vele overnames en deelnemingen uitgegroeid tot een van de grootste internationale dienstverleners op het gebied van baggeren, het aanleggen van inland infrastructuur, offshore energy, towage en salvage ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan 8.000 medewerkers in dienst met klanten in ruim dan 75 landen. Boskalis, met hoofdkantoor in Papendrecht, beschikt over een eigen, veelzijdige vloot met meer dan 1000 schepen en werktuigen.

Brede expertise

De voornaamste opdrachtgevers van Boskalis zijn internationale projectontwikkelaars, oliemaatschappijen, mijnbouwbedrijven, havenexploitanten, verzekeraars, rederijen en overheden. Als geïntegreerde multi-specialist is het berdijf onderscheidend in complexe werken die te maken hebben met ontwerp, aanleg en onderhoud van wegen, havens en waterwegen en de bescherming van kusten en oevers. Enkele grote projecten waren de aanleg van de Øresund Tunnel tussen Zweden en Denemarken en de haven van Bahia Blanca in Argentinië. Het landaanwinningsproject voor de aanleg van de internationale luchthaven van Hongkong was een ander zeer groot project waar Boskalis bij betrokken was. In 2015 wist Boskalis een omzet van €3,24 miljard te realiseren en werd er een nettowinst geboekt van €440 miljoen. Boskalis had aan het eind van dat jaar een stabiele balanspositie met een eigen vermogen van €3,7 miljard op een totaal vermogen van €6,6 miljard. Het eigen vermogen per aandeel bedroeg € €29,91 met een koers-/winstverhouding van 10,62. Winst per aandeel was €3,54.

Strategische overnames

Boskalis speelt met haar strategische overnames en haar breed scala aan diensten in op een aantal belangrijke mondiale trends. De laatste overname (2016) betrof het bedrijf STRABAG Wasserbau, een marktleider in de Duitse baggersector. In 2013 Boskalis breidde haar offshore-activiteiten uit met de overname van Dockwise, een specialist op het gebied van zwaar maritiem transport. In 2010 nam Boskalis de maritieme dienstverlener SMIT Internationale over.  Momenteel is er interesse om bodemonderzoeksbedrijf Fugro in zijn geheel over te nemen (men heeft reeds 25 % van de aandelen in het bezit). Stijgende energieconsumptie, bevolkingsgroei, klimaatverandering en de groei van de internationale handel zorgen ervoor dat de vraag naar het uitgebreide dienstenportfolio van Boskalis naar verwachting toe zal nemen. De focus ligt daarbij met name op de regio’s met de grootste groeiverwachtingen voor de energiemarkt en de markt voor havens. Het kopen van aandelen Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een belegging in een sector waarvan de toekomst verzekerd lijkt te zijn. Boskalis beschikt over zowel de benodigde expertise als de ervaring om in de toekomst een grote diversiteit aan in het oog springende projecten te kunnen verwerven.