Grootste staalimperium ter wereld

De grootste staalproducent ter wereld ArcelorMittal produceert ongeveer 100 miljoen ton staal per jaar. De onderneming ontstond in 2006 uit een fusie tussen Mittal Steel en Arcelor en weegt voor iets meer dan 2 % mee in de AEX index. Het bedrijf Arcelor is op haar beurt ook ontstaan uit een fusie tussen het Franse Usinor, het Luxemburgse ARBED en het Spaanse Aceralia. Voor de fusie was Mittal Steel reeds het grootste staalbedrijf ter wereld doordat ze een groot aantal noodlijdende staatsondernemingen saneerden en vervolgens overnamen. Het succesverhaal van Mittal Steel begon in 1971. De Indiase ondernemer Mohan Mittal, vader van de huidige grootaandeelhouder Lakshmi Mittal (bezit bijna 45% van de aandelen), nam in dat jaar een kleine staalproducent over. Vervolgens kregen ze de opdracht om in Indonesië een afgeschreven staalfabriek te saneren. Het bedrijf groeide daarna uit tot het meest in het oog springende mijnbouw- en staalimperium van de wereld met ruim 260.000 werknemers in meer dan 60 landen. Het bedrijf is officieel gezeteld in Luxemburg, het hoofdkantoor staat in Londen.

Winstmarges onder druk

ArcelorMittal wil een toonaangevende leverancier van hoogwaardige staalproducten zijn voor bedrijfssectoren als automotive, huishoudelijke apparaten, de bouw en de verpakkingsindustrie. Ongeveer twee derde van het geproduceerde staal wordt dan ook verwerkt tot plaatstaal. De belangrijkste mijnen waar het ijzererts van het bedrijf vandaan komt liggen in Oekraïne, Kazachstan en Canada. In Europa zijn Duitsland en Frankrijk de belangrijkste afnemers. De koers van het ArcelorMittal aandeel kan behoorlijk schommelen. In 2008, voor het uitbreken van de economische crisis, noteerde het aandeel nog meer dan €65 en zakte met de nodige pieken en dalen naar onder de €4,- in 2015. Het jaar 2015 verliep dan ook erg slecht voor ArcelorMittal. Er werd meer dan €7 miljard verlies geboekt bij een omzet van ruim €58 miljard. Dit kwam neer op een koers-/winstverhouding van -0,96 en een verlies per aandeel van ruim €4. De winstmarges staan al langere tijd onder druk door de afnemende vraag naar staal. Sinds 2014 wordt er daarom geen dividend meer uitgekeerd. Eind 2015 bedroeg het balanstotaal van de staalgigant iets meer dan €70 miljard en beschikte het over een eigen vermogen van ruim €23 miljard. Ondanks de slechte winstcijfers is de solvabiliteit in orde.

Intrinsieke waarde kan omhoog

Het aandeel ArcelorMittal is de afgelopen jaren hard geraakt door de economische crisis. De koers van het aandeel is rechtstreeks gerelateerd aan de prijs van staal. Dit heeft ertoe geleid dat het grootste deel van de waarde van de aandelen in de afgelopen jaren verloren is gegaan. Het aandeel biedt daarom veel kansen voor instappers, sinds het begin van het jaar is het aandeel dan ook met meer dan 20 % gestegen. Wanneer de wereldeconomie weer aan gaat trekken is ArcelorMittal een van de bedrijven die daar het meest van zullen gaan profiteren. De meeste analisten zijn het erover eens dat het bedrijf een hobbelige weg voor de boeg heeft maar dat de intrinsieke waarde van de staalproducent veel potentie in zich heeft om op de lange termijn te gaan toenemen.

+