Ontstaan van de AEX
De Amsterdamse aandelenbeurs is de oudste aandelenbeurs ter wereld en bestaat al meer dan vierhonderd jaar. De beurs is ontstaan tijdens het VOC tijdperk, in 1606 om precies te zijn. Dit is niet toevallig want men was in deze bloeiende periode constant op zoek naar financieringsmogelijkheden voor nieuwe investeringen. Het kopen van AEX aandelen werd pas mogelijk in 1983.
De index was een idee van de toenmalige directeur van de optiebeurs Tjerk Westerterp. De naam luidde dan ook eerst ‘EOE-index’: de European Options Exchange. Voor die tijd werd de koersontwikkeling van alle aandelen weergegeven door de CBS Herbeleggingsindex, die twee maal per dag werd berekend. Omdat de nieuwe index continu werd berekend, kon er nu gehandeld gaan worden in opties.
De EOE index ging van start met dertien fondsen. De eerste dertien fondsen in de index waren ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd. Geleidelijk aan werd de index tot 1990 uitgebreid tot het uiteindelijke aantal van 25 fondsen. Op 1 januari 1994 werd de naam officieel veranderd in AEX (Amsterdam Exchange) index.
In Duitsland kwam de DAX, in Frankrijk de CAC 40 en in Engeland de FTSE 100. Hoewel de koers van de AEX gezien wordt als graadmeter voor Nederlandse economie in zijn geheel, is dit verband niet zo eenduidig te stellen. Men gaat er grofweg vanuit dat de beurskoersen een half jaar voorlopen op de ontwikkelingen in de echte economie.
Berekening van de AEX
De AEX index bestaat dus uit de aandelen van de 25 grootste bedrijven uit Nederland en is de belangrijkste beursindex van ons land. Het weerspiegelt het beeld van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. De marktkapitalisatie is een ander woord voor de beurswaarde van een onderneming.
De beurswaarde valt uit te rekenen door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers. Dit bedrag is de prijs waarvoor de hele onderneming in theorie te koop is. De stand van de AEX wordt berekend uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen. Dit houdt in dat het bedrijf met de meeste beurswaarde (Shell) de grootste invloed heeft op de stand van de AEX index. De index wordt twee keer per jaar opnieuw gewaardeerd.
De definitie van de AEX index uit de Wikipedia luidt als volgt:
De AEX-index is de totale beurswaarde van de fondsen die deel uit maken van deze index gedeeld door een getal (de divisor) om de waarde van de index aan te laten sluiten op de laatste slotkoersen voorafgaande aan een wijziging van de samenstelling van de index. Van de beurswaarde wordt alleen het percentage aandelen of certificaten van aandelen dat daadwerkelijk op de markt verhandelbaar is (de free float) meegeteld. Voor de grootste fondsen (Royal Dutch en Unilever) is er een capping factor (plafond).
NYSE EURONEXT
De Amsterdamse beurs zelf is ook gewoon een bedrijf. Men was dan ook bang dat de Amsterdamse beurs ten prooi zou vallen aan beursbedrijven die veel groter zijn. Om dit te voorkomen werd de Amsterdamse beurs in 2000 samengevoegd met de beurzen van Brussel en Parijs.
Het resultaat was de Euronext beurs. De hoofdindex van Portugal en de optiebeurs van Londen werden ook overgenomen. In 2007 besloten de New York Stock Exchance NYSE en Euronext NV de krachten te bundelen. Zo ontstond het grootste beursbedrijf ter wereld: de NYSE Euronext.
Het voortbestaan van alle aangesloten beurzen en aandelen-indexen is hiermee verzekerd. Wij vinden dit een zeer goede zaak, zo kunnen wij de Nederlandse index en de daarin opgenomen bedrijven nauwkeurig blijven volgen. Onze bedrijven staan globaal zeer goed aangeschreven, waarbij vooral Shell, als grootste private bedrijf ter wereld, een publiekslieveling is.
Koersverloop AEX
De AEX ging op de tweede handelsdag van maart in 1983 van start, maar de waarde van de index werd fictief teruggerekend tot de stand op de eerste handelsdag van het jaar. Die stond toen op 100 punten (omgerekend naar euro’s was het 45,38 punten).
De index bereikte zijn absolute hoogtepunt op 4 september 2000 toen de koers 703 punten aangaf. Het dieptepunt werd bereikt toen de internet zeepbel in 2003 klapte en de koers op 217 punten eindigde. Dit dieptepunt werd tijdens de financiële crisis van 2008 met 220 punten bijna weer bereikt. Inmiddels staat de index weer boven de 400 punten.
Er zijn vele manieren van beleggen die u een mooie winst op kunnen leveren en waar beleggers warm voor lopen. Het kopen van AEX aandelen is wat ons betreft een van de meest tot de verbeelding sprekende manier.