Investeren in de groeisectoren van de toekomst

Investeren is vooruit zien en kansen benutten. In dit artikel bespreken we enkele bedrijfssectoren waarvan we verwachten dat ze in de komende jaren flink zullen groeien.

Artificial Intelligence (AI)

Kunstmatige intelligentie is zo’n sector. Het omvat het gebruik van computers om taken uit te voeren die normaal gesproken door mensen worden gedaan. In feite bestaat Artificial Intelligence (AI) uit twee subgroepen. ‘Sterke’ AI tracht om het menselijke redeneren na te bootsen en ‘zwakke’ AI dat louter inhoudt dat een machine een simpele voorgeprogrammeerde handeling uitvoert. Het grootste deel van de totale AI markt zal echter bestaan uit het laten verwerken van gegevens door computers en hen vervolgens taken laten uitvoeren waarvoor ze in eerste instantie niet werden geprogrammeerd. Deze zogenaamde ‘machine-learning’ technologie wordt reeds succesvol toegepast bij het ontwerpen voor applicaties voor het onbemand besturen van voertuigen en het laten uitvoeren van medische operaties door robots. Forecasters voorspellen een groei van tientallen procenten per jaar in de nabije toekomst.

Verticale landbouw

Een andere sector waar we een sterke groei van rond de 30 % per jaar verwachten is de verticale landbouw. In de Verenigde Staten zien we een trend waar oude bedrijfshallen de traditionele landbouwgrond aan het vervangen zijn. Met behulp van LED verlichting krijgen de gewassen die in verticale rekken worden geplaatst hun optimale dosis ‘zonneschijn’. De oogsttijd wordt op deze manier met de helft verkort en ook wordt er zeer efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Een groot voordeel is voorts dat er bij deze manier van landbouw bedrijven geen bestrijdingsmiddelen hoeven worden gebruikt. Virtual reality (VR) is een andere groeisector die een grote vlucht aan het nemen is. De markt voor VR compatibele hardware groeit snel. Niet alleen de gaming industrie maar ook de medische wereld maakt in toenemende mate gebruik van VR applicaties en camera’s. We zien reeds dat mensen die een herseninfarct hebben gehad worden behandeld met VR toepassingen die de traditionele fysiotherapie oefeningen (ten dele) vervangen.

Verticale lanbouw heeft de toekomst

Het groene gebouw

Het toepassen van de duurzaamheidsgedachte in de architectuur is een andere ontwikkeling die investeerders goed in de gaten dienen te houden. Het zogenaamde ‘groene gebouw’ concept heeft vele gunstige bouwtechnische, fysiologische, esthetische en gezondheidseffecten. Het concpet is voornamelijk voortgekomen uit de toenemende zorgen ovder de klimaatverandering en het broeikaseffect als gevolg van uitlaatgassen. Deze sector zal de komende tijd met zo’n 15 % per jaar gaan groeien. Tot slot zien we in de Verenigde Staten een grote markt ontstaan voor de medicinale marihuana. Er komen hoopvolle signalen uit het vakgebied van de oncologie bij het behandelen van kanker en gerelateerde problematiek en ook het behandelen van post traumatische stress-stoornissen (PTSS) met medicinale marihuana werpt goede resultaten af.

Koers Alphabet stijgt naar recordhoogte

Na een teleurstellend begin van het jaar heeft Alphabet (NASDAQ: GOOG) de opwaartse trend weer te pakken. De onlangs gepresenteerde resultaten over het afgelopen kwartaal heeft de koers van het aandeel tijdens een after hours trading sessie naar een recordhoogte van $ 820 geduwd. Dit betekent dat het bedrijf nu een marktkapitalisatie (de waarde van een onderneming, op basis van de aandelen zoals die op de beurs beschikbaar zijn) van $ 530 miljard bezit.

De geconsolideerde omzet van Alphabet steeg met 17 procent tot bijna 21 miljard dollar in vergelijking met vorig jaar. Op basis van gelijke wisselkoersen zou de omzet 23 procent vooruit zijn gegaan. De nettowinst steeg van 3,5 miljard dollar met 0,7 miljard dollar tot 4,2 miljard dollar. De inkomsten uit advertenties bij het grootste onderdeel Google stegen met 16 procent, hetgeen resulteerde in een 21 procent hogere winst. Hier zetten wij kort uiteen wat de plannen van Alphabet voor de nabije toekomst zijn. De conclusie zal luiden dat de huidge groei van Alphabet Inc. niet snel zal stoppen.

De koers van Alphabet Inc. stijgt naar recordhoogte

De koers van Alphabet Inc. stijgt naar recordhoogte

Geld genereren via YouTube

Alphabet heeft haar focus gedurende de afgelopen kwartalen op het genereren van geld via YouTube geïntensiveerd. Zo werd eerder dit jaar YouTube Red gelanceerd, een betaalde dienst waarmee zonder advertenties video’s kunnen worden gestreamd. YouTube is ook het eerste platform waarmee het live streamen in het nieuwe 360 graden formaat mogelijk is. Daarnaast is men in het Verenigd Koninklijk een partnership aangegaan met British Telecom en werden de laatst gespeelde Champions League and Europa League finales live via YouTube gestreamd. Het werden de drukst bezochtste live streams aller tijden in het VK. Momenteel is Alphabet druk doende om YouTube Unplugged in de lucht te krijgen. Het is de bedoeling dat deze dienst diverse TV kanalen via het internet gaat uitzenden. Analisten schatten dat YouTube in 2015 reeds 12,6 miljard dollar omzet wist te realiseren (Alphabet zelf geeft hier geen informatie over). Wij mogen verwachten dat de omzetcijfers van YouTube de komende jaren flink zullen toenemen.

Search en machine learning met RankBrain en DeepMind

Alphabet wil zich in de toekomst op een aantal kernactiviteiten richten waarbij uiteraard een belangrijke rol is weggelegd voor informatievoorziening die begint met de zoekmachine (search). Recentelijk werd  een tool ontwikkeld waarmee Amerikaanse gebruikers gedetailleerd kunnen zoeken hoe en waar men zich dient te registreren om een politieke stem uit te kunnen brengen. Wellicht is het in de toekomst mogelijk om via Google het stemmen mogelijk te maken.

Een ander belangrijk aandachtspunt is Machine Learning. Men heeft een speciale methode ontwikkeld, RankBrain, waarmee de relevantie van zoekresultatendoor door middel van ‘deep learning’ aanzienlijk  wordt verbeterd. Een andere machine learning methode, DeepMind, betreft het energieverbuik. Tijdens een onlangs gehouden test werd het energieverbruik van de enorme Google datacenters met bijna de helft gereduceerd.

Mobile content, virtual reality, cloud diensten en partnerships

Een ander project van Alphabet betreft mobile content. Met het open source project Accelerated Mobile Pages kan content voor mobiele apparaten zeer snel geoptimaliseerd en gepubliceerd worden. Adverteerders zullen met behulp van AMP in staat zijn om op een zeer effectieve manier advertenties en landing pages te creëren. Daarnaast is men bezig met een nieuw virtual reality platform, Daydream genaamd. Dit platform zal de virtual reality ervaring op een veel hoger peil brengen. Het concern is samen met hardware fabricanten een compleet nieuw ecosysteem van Daydream-ready smartphones, controllers en headsets aan het optuigen.

Ook op het gebied van het cloud platform en de data-analyse timmert Alphabet met het product BigQuery flink aan de weg. Daarbij worden, met de introductie van Tensor Processing Units, de prestaties per watt om grote hoeveelheden data te analyseren enorm geoptimaliseerd. Dit zal de efficiency van machine learning projecten enorm ten goede komen. Tevens is men druk doende met de ontwikkeling van toepassingen waarmee het mogelijk is om middels cloud machine learning API’s (Application Programming Interface) audio naar tekst te kunnen converteren.

Tot slot wil Alphabet haar dienstenportfolio ook voor ontwikkelingslanden een stuk toegangelijker maken. In die context moeten dan ook de recente partnerships met Indian Railways en Railtel worden gezien. Doelstelling is om high speed draadloos internet in de nabije toekomst voor iedere treinreiziger in India mogelijk te maken. Reeds miljoenen gebruikers doen maandelijks een beroep op deze service. De groei van het Alphabet concern gaat onverminderd door.

Chinese bedrijven rukken op in de Fortune Global 500

Wanneer we een blik werpen op de Fortune Global 500 lijst van 2016 dan valt vooral de opmars van Chinese bedrijven op. Meer dan 100 bedrijven uit de lijst hebben hun hoofdkantoor inmiddels in China staan. De Verenigde Staten hebben nog altijd de meeste bedrijven op de lijst, maar hun voorsprong slinkt snel. De lijst, die bedrijven rangschikt op basis van hun inkomsten, wordt aangevoerd door Walmart. Deze warenhuisketen verleent werk aan 2,3 miljoen mensen en weet, met een omzet van bijna een half biljoen dollar, 15 miljard winst te behalen.

Op plek 2, 3 en 4 zien we het Chinese staatsnutsbedrijf State Grid en de Chinese oliereuzen China National Petroleum en Sinopec Group (China Petroleum & Chemical Corporation). Op plaats 5 zien we onze nationale trots Royal Dutch Shell verschijnen met een omzet van ruim 270 miljard dollar. De totale inkomsten van de top 500 daalden met 11,5 % naar $ 27,6 biljoen ten opzichte van vorig jaar vanwege de ingestorte olieprijs en de gestegen dollarkoers. Bovendien kreeg de Chinese economie vorig jaar te kampen met lagere groeicijfers dan we van ze gewend zijn. Desondanks zien we dat steeds meer Chinese bedrijven hun weg naar de Fortune Global 500 weten te vinden.

De Fortune Global 500 lijst met de grootste bedrijven ter wereld gerekend naar inkomsten

De Top 10 van de Fortune Global 500

China volop in beweging

Stond State Grid vorig jaar nog op de zevende plek, dit jaar springt het bedrijf naar een bewonderenswaardige tweede plaats. Het feit dat China drie van de top vijf plaatsen op de lijst inneemt is een geweldig succes voor het land te noemen. Daarnaast maken 13 Chinese bedrijven hun debuut op de meest recente Global 500. Nadat de Chinese overheid vorig jaar veel restricties op huisaankopen ophief, wisten drie huizenbouwers (China Vanke Co, Dalian Wanda Group and Evergrande Real Estate Group) uitstekend van het herstel van de onroerend goedmarkt te profiteren. De tweede grootste Chinese retailer JD.com zien we ook voor het eerst op de lijst.

Het grootste nutsbedrijf ter wereld State Grid heeft in China een monopolie op de energievoorziening. Deze situatie zal niet snel veranderen omdat China alles op alles zet om zo spoedig mogelijk om te schakelen naar alternatieve energiebronnen. De milieuvervuiling in China is van dien aard dat er recentelijk tientallen miljarden dollars zijn geïnvesteerd in onder andere wind- en zonne-energie. Het Chinese State Grid kwam voor het eerst voor op de lijst in 1995 maar kent sinds 2004, toen het bedrijf in de top 50 terecht kwam, een gestage opmars. Het grote aantal Chinese binnenkomers en stijgers op de Fortune Global 500 toont aan dat China nog steeds volop in beweging is met grote kansen voor beleggers.

 

Standard & Poor’s 500 negeert donkere wolken

De internationale economische vooruitzichten zijn niet bepaald positief te noemen. We hoeven maar te kijken naar de dreigende Brexit, het grote gevaar voor terroristische aanslagen, migratieproblemen en de isolationistische plannen van de mogelijke nieuwe president van de USA om te begrijpen dat zich donkere wolken over de mondiale economie aan het samenpakken zijn. Toch zagen we de S&P 500 in juli een nieuw record van 2166 punten bereiken. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen in deze index, die samengesteld wordt door de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Zelfs de tegenvallende economische cijfers uit de VS van het laatste kwartaal mochten de pret van beleggers niet drukken. Er wordt volop belegd in aandelen en we zien op internationale beurzen koers/winst verhoudingen die doen denken aan de internet-bubbel uit 2000 en de periode van vlak voor de financiële crisis. Indien men de ontwikkelingen realistisch bekijkt dan zouden dergelijke koersen alleen mogen voorkomen wanneer de vooruitzichten gunstig zouden zijn.

S&P 500 breekt records

S&P 500 breekt records

Negatieve rente

Het lijkt er echter op dat beleggers nog slechter nieuws hadden verwacht en dat dit gegeven de koersen tot nieuwe hoogtes heeft doen laten stijgen. De extreem lage rente zorgt ervoor dat beleggers op een eenvoudige wijze aan nieuw geld kunnen komen terwijl overheden er alles aan doen om een nieuwe crisis te voorkomen. Het feit dat sommige staatsobligaties nu worden verhandeld tegen een negatieve rente zorgt ervoor dat aandelen nog steeds in trek zijn. Het behoeft geen uitleg dat deze strategie bijzonder veel risico’s inhoudt. Temeer omdat de situatie in voornamelijk de zuidelijke Europese landen nog steeds niet onder controle is. We zien begrotingstekorten in landen als Frankrijk, Griekenland, Portugal, Spanje en Italië die nog steeds ver boven de norm uitkomen. Ook in China wordt steeds vaker gesproken over een economische crisis die steeds moeilijker te beheersen valt. Mocht de situatie zich verslechteren dan zullen de economische gevolgen op mondiaal niveau merkbaar zijn. Ook een eventuele renteverhoging kan het feest op de beurzen bederven. Beleggers met enige realiteitszin genieten van het feest zolang het duurt maar dekken zich nu reeds in tegen dalende koersen in de nabije toekomst. Op nuaandelenkopen.nl brengen wij onafhankelijk financieel nieuws.

Europese banken in zwaar weer

Europese Banken Crisis

Het lijkt wel alsof de Europese Unie van crisis naar crisis hobbelt. De ene Europese banken crisis is nog niet voorbij of de volgende dient zich alweer aan. Dit keer komen de onheilspellende berichten niet uit Griekenland of het Verenigd Koninkrijk (Brexit), maar uit Italië en Duitsland. De bankensector in Europa kreeg sinds het begin van het jaar al zware klappen te verduren maar in Italië staan een groot aantal banken nu welhaast in de liquidatie-uitverkoop. Terwijl Europese banken sinds het begin van dit jaar hun waarde met omstreeks 30% zagen afnemen, zijn de bankaandelen in Italië nog maar de helft of minder waard. Oorzaak is het enorme bedrag van € 360 miljard aan slechte leningen op de balansen van deze banken. Een lening wordt als slecht bestempeld wanneer er een betalingsachterstand is opgetreden van meer dan 90 dagen. Om de belastingbetaler te ontzien bij mogelijke nieuwe faillissementen van grote banken zijn er nieuwe regels afgesproken. De bail-out regels van voor de bankencrisis zijn namelijk sinds 1 januari 2016 ingeruild voor de zogenaamde bail-in regels die voorschrijven dat aandeelhouders en obligatiehouders het geld dat nodig is om een bank van de ondergang te behoeden moeten ophoesten.

Bail-in leidt tot vlucht uit bankaandelen

Bij deze bail-in methode, worden bankobligaties en spaartegoeden met een waarde van meer dan €100.000 gebruikt om schulden van de betreffende bank af te betalen. Gevreesd wordt nu dat Italiaanse spaarders massaal hun geld van hun rekeningen halen of het geld proberen weg te sluizen naar het buitenland.  Dit hebben we eerder zien gebeuren in Cyprus. Beleggers vluchten daarom massaal weg. Er zijn echter twijfels of de bail-in methode voldoende geld in het laatje kan brengen, gepleit wordt voor een stimuleringsprogramma naar Amerikaans model. Onder het Troubles Assets Relief Programma (TARP) nam de Amerikaanse centrale bank in 2008 en 2009 honderden miljarden aan slechte leningen over van banken om de balans van enkele grote Amerikaanse banken op te schonen. Het lijkt erop dat dit scenario zich ook in Italië zal gaan afspelen. Vandaag werd bekend dat de Italiaanse overheid voor € 150 miljard aan garanties mag afgeven.

Europese Banken Crisis Italiabank

Italiaanse bankenaandelen verliezen veel van hun waarde

Zorgen over derivatenpositie Deutsche Bank

Naast zorgen over Italiaanse banken kijken veel beleggers met argusogen naar de enorme derivatenpositie van de Deutsche Bank. Deze is vele malen groter dan de omvang van de totale Duitse economie. Het IMF gaf aan dat dit een groot risico vormt voor het betalingsverkeer tussen banken, mocht er iets misgaan. Niet toevallig komt deze waarschuwing van het IMF vlak na de publicatie van de resultaten van een stresstest door de Amerikaanse centrale bank. De Deutsche Bank en het Spaanse Banco Santander waren de enigen van de 33 onderzochte grote banken die niet door deze test heen kwamen. Er wordt gesteld dat de Deutsche Bank van alle grote banken de grootste bedreiging is voor de stabiliteit van het financiële systeem. Al met al zien beleggers met lede ogen aan hoeveel van de waarde van hun bankaandelen het afgelopen jaar in rook is opgegaan. Wij denken dat het de moeite loont om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden teneinde tegen een gunstige koers weer in te kunnen stappen.

Brexit: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Brexit

De aankomende scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk betekent zeker niet het einde van de wereld. Het betekent zelfs niet dat de Britten de gemeenschappelijke markt gaan verlaten. Het betekent louter dat de Britten niet meer beperkt zullen worden door allerlei Brusselse regeltjes. Deze breuk zat er al jaren aan te komen, en nu is het dan zover. Op korte termijn regeert de angst en onzekerheid, maar achter de horizon zien we veel groeipotentie voor beide partijen.

Handelaren in Londen grijpen de recente dalingen op de aandelenmarkten inmiddels aan om opnieuw in te stappen. Ook de valutamarkten roeren zich. Mocht het nodig zijn dan zal de Europese Centrale Bank (ECB) ongetwijfeld maatregelen nemen om de dalende euro te steunen. Handelaren met een lange termijn visie denken zelfs dat de US Federal Reserve de drukpers weer aan zal zetten om de recente stijging van de dollar teniet te doen en nemen nu al hun posities in.

Het scheidingsproces zal waarschijnlijk vele jaren in beslag gaan nemen maar wij denken dat het netto resultaat voor Europa positief zal zijn. De EU kan nu doorgaan met het integratieproces, vrij van de last van een Verenigd Koninkrijk dat nooit echt mee wilde doen. Duitsland en Frankrijk kunnen nu ongehinderd verder gaan met hun al lang bestaande doelstelling om een sterke wereldmacht te creëren – een die kan wedijveren met de Verenigde Staten, China en Rusland.

Canary Wharf, het financiële centrum van Londen

Canary Wharf, het financiële centrum van Londen

Grootste interne markt ter wereld

De Britse liefde voor de Europese interne markt, de grootste ter wereld, met 500 miljoen inwoners en een BBP van bijna $ 17 biljoen, zal met een Brexit niet zomaar zijn verdwenen. En die liefde is wederzijds want ook de VK is een aantrekkelijke en uiterst belangrijke markt voor veel EU leden, waaaronder Nederland,  Dit kan resulteren in een toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Economische Ruimte (EER) waartoe ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein behoren.

Ook kan het VK ervoor kiezen om honderden bilaterale handelsverdragen af te gaan sluiten met alle aangesloten EU landen, zoals de Zwitsers hebben gedaan.  Eén ding is zeker: het Verenigd Koninkrijk zal niet opeens verdwenen zijn uit Europa. Ook zal Londen, vanwege de soepele regelgeving, het hart blijven van de Europese financiering. Geen enkele grote bank heeft behoefte aan de priemende ogen van financiële toezichthouders, zoals de SEC. De zwakke financiële VK regelgeving is de kracht van de City of London.

Dit is de EU 2,0, en internationale beleggers zullen in grote aantallen in Europa gaan investeren indien ze vooruitgang zien op het gebied van integratie. Een gemeenschappelijk buitenlands beleid, een gemeenschappelijke centrale bank, een gemeenschappelijk defensie-netwerk en een gemeenschappelijk fiscaal beleid zullen nu terug op de politieke agenda komen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen: de huidige historische en dynamische omstandigheden bieden volop kansen aan zowel de conservatieve als de meer avontuurlijk ingestelde beleggers. Nuaandelenkopen.nl volgt de ontwikkelingen op de voet!

 

Goudprijs stijgt door met zilver in kielzog

Onlangs maakte de Federal Reserve bekend dat het niet waarschijnlijk is dat de rente op korte termijn zal worden verhoogd. Hierop zagen we dat goud weer in een toenemende belangstelling van beleggers kwam te staan. De goudprijs stijgt. Beleggers hadden rekening gehouden met een geleidelijke verhoging van de rente maar die verwachting kwam niet uit. Omdat obligaties bij een lage rente weinig opbrengen zagen we de goudprijs de afgelopen week hard omhoog gaan. Deze stijging past in een opwaartse trend die we al langer kunnen waarnemen op de goudmarkt. De $ 1.310 per troy ounce (31,1 gram) die de goudprijs donderdag bereikte was zelfs de hoogste sinds augustus 2014. Sinds het begin van het jaar is de goudprijs in dollars met 22 % omhoog gegaan, in euro’s met 18 %. Veel analisten denken dat er nog voldoende ruimte is voor een verdere stijging naar $ 1.400 per troy ounce.

Goud in trek bij centrale banken

Ook centrale banken nemen een groot deel van de goudaankopen voor hun rekening. De laatste jaren zien we dat vooral China en Rusland erg actief waren op de goudmarkt. China breidde haar goudvoorraad In de tweede helft van vorig jaar met meer dan 100 ton goud uit en Rusland met maar liefst 200 ton. Rusland wil door grote aankopen te doen minder afhankelijk worden van haar dollarreserves. Vanwege de waardedaling van de roebel en de sancties tegen het land is het aandeel van goud in de totale reserves van 8 naar 15 % gestegen. China is de laatste maanden iets minder actief op de goudmarkt maar behoort inmiddels wel tot de landen met de grootste goudreserves. Volgens de World Gold Council komt China inmiddels met 1.800 ton goud in de kluizen, na de VS, Duitsland, Italië en Frankrijk op de vijfde plaats.

Goudopslagplaats Fort Knox in de Amerikaanse staat Kentucky

Goudopslagplaats Fort Knox in de Amerikaanse staat Kentucky

In goed gezelschap

Het naderende referendum op 23 juni over het lidmaatschap van de Europese Unie van het Verenigd Koninkrijk is een andere reden waarom we zien dat beleggers in het goud stappen. De angst voor een Brexit zien we erg duidelijk naar voren komen in de koers van het Britse pond. Deze is de afgelopen 6 maanden met maar liefst 30% gedaald ten opzichte van de prijs van goud. Het is dan ook niet vreemd dat er momenteel volop wordt gespeculeerd op de goudprijs. Exchange Traded Funds (ETF), die aandelen uitgeven en vervolgens goud als onderpand aanhouden, genieten een toenemende populariteit onder speculerende beleggers. In het kielzog van het goud zien we dat ook de posities in zilver flink toenemen. Met ruim 20.000 ton zijn de posities in zilver nog niet eerder zo hoog geweest. Wanneer u besluit om posities in te gaan nemen in goud en/of zilver dan bent u met bekende hedgefondsmanagers als George Soros en John Paulson in goed gezelschap.

Oliesector in problemen bij huidige olieprijs

De olieprijs

Op 6 september 2013 bereikte een vat West Texas Intermediate (WTI) de hoofdprijs van $ 110,53. Daarna ging het snel omlaag met de olieprijs: op 11 februari 2016 noteerde hetzelfde vat olie een prijs van $ 26,21, het laagste niveau in meer dan een decennium en een daling van ruim 75%. In de afgelopen drie maanden hebben we gezien dat de olieprijzen weer sterk zijn opgeveerd en nu rond de $ 50 bedragen. Met het krachtige herstel van de olieprijs zien we dat een Exchange Traded Fund (ETF) als SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production (XOP)  in de afgelopen drie maanden met meer dan 43% is gestegen en met bijna 19 % Year to Date (YTD). Het grote verschil van een ETF met een traditioneel beleggingsfonds is dat een ETF met behulp van geautomatiseerde handelscomputers precies de index volgt en geen actief beheer kent. In dit artikel leggen wij uit waarom dit een goed moment kan zijn om short te gaan of om winst te nemen.

Negative Free Cash Flow

Naast een grote schuldenlast hebben sommige grote olie en gas exploratiebedrijven momenteel te maken met een negatieve ‘free cash flow’. Dit houdt in dat de kapitaaluitgaven hoger zijn dan de operationele kasstromen. Royal Dutch Shell en Chevron, respectievelijk de tweede en derde oliemaatschappij ter wereld in termen van marktwaarde, doen momenteel een beroep op hun kredietlijnen om dividend aan de aandeelhouders uit te kunnen keren. Deze situatie zou wellicht kunnen verklaren waarom Aramco, een van de grootste olie exploratie- en productiebedrijven, op zoek is naar een koper voor een aantal van haar productiefaciliteiten. In ieder geval liet vice kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi Arabië onlangs weten dat er in 2017 een Initial Public Offering (IPO) voor 5% van het bedrijf op de rol staat. Het feit dat een van de grootste spelers in de oliemarkt een deel van deze activa wenst te verkopen, zelfs nadat de olieprijs fors is opgelopen, kan een verontrustend teken zijn.

De olieraffinaderij van Shell in Texas

De olieraffinaderij van Shell in Texas

Toenemende concurrentie

De toenemende concurrentie van alternatieve energiebronnen kan een andere motivatie zijn waarom het wellicht een goed moment is om winst te nemen. Zonne-energie, wind en stroom zijn in toenemende mate haalbare alternatieven voor de fossiele brandstoffen. De lijst van bedrijven die elektrische of hybride auto’s produceren, blijft groeien en bevat nu, naast Tesla Motors Inc. (NASDAQ: TSLA), namen van luxe-autofabrikanten als BMW, Mercedes en Audi. De consument lijkt alternatieve energiebronnen in toenemende mate te accepteren waardoor de olieprijzen opnieuw zouden kunnen gaan dalen. Dit zal dan leiden tot nog grotere problemen voor de exploratie en productie bedrijven. De stijgende koersen van de afgelopen periode zijn vooral te danken aan het feit dat Rusland en OPEC landen hun productie bevroren en dat een groot deel van de Nigeriaanse olie offline ging maar deze marktomstandigheden zijn niet structureel. Tot slot gaf Bloomberg Intelligence analist Vincent Piazza aan dat het einde van de grote olievoorraad overschotten, in tegenstelling tot wat veel beleggers denken, nog niet in zicht is.

De martingaal als financieel beleidsinstrument

De bekende vermogensbeheerder Bill Gross vergeleek het gedrag van centrale banken en hun neiging om steeds meer schulden op te kopen en geld bij te drukken onlangs met praktijken die gebruikelijk zijn in het casino. We hebben het dan over een gokstrategie met de naam martingaal. Een martingaal is in de kern een soort omgekeerde verzekeringspolis: de gokker heeft een grote kans om over de hele avond lichtjes positief te eindigen, en daarnaast een kleine kans om compleet failliet te gaan.

Na iedere nederlaag verhoog je de inzet met een dusdanig bedrag dat je alle eerdere verliezen goedmaakt. Met het uitblijven van echte resultaten sinds de ‘whatever it takes’ uitspraak uit 2012 van ECB president Draghi, zijn we geneigd te denken dat het opkoopprogramma van €60 miljard per maand een gevaarlijke situatie kan uitlokken. Door de extreem lage rente wordt geen einde gemaakt aan investeringen die weinig tot niets opleveren, wordt duurzaam sparen ontmoedigd en komen verzekeraars en pensioenfondsen in het nauw.

Federal Reserve koploper

Tegelijkertijd zien we de inzetten en daarmee de balanstotalen van de andere grote centrale banken in de VS, Japan en China ook enorm toenemen. Onbetwiste koploper van deze wedstrijd ‘schulden opkopen en geld bijdrukken’ is de Federal Reserve met een balanstotaal dat nu 5,5 maal groter is dan in 2005, op korte afstand gevolgd door de People’s Bank of China. Niemand weet wat het uiteindelijke resultaat zal zijn van deze goklust van de voornaamste centrale banken ter wereld. De kans bestaat dat de stijging van aandelen- en obligatiekoersen moet gaan plaatsmaken voor een neerwaartse spiraal van koersdalingen.

cb-balancesheetsWe zien dan ook dat steeds meer beleggers hun belangen in bedrijfsaandelen aan het terugschroeven zijn. Het is daarbij vaak belangrijker om de inleg terug te verdienen dan om een hoog rendement te behalen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat deze enorme uitbreidingen van de balanstotalen zware gevolgen zullen hebben op de waarde van geld. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Westerse centrale banken geen goud meer verkopen en dat we vanuit Rusland en China een toegenomen vraag naar goud kunnen waarnemen. Vanwege deze ontwikkelingen zijn wij van mening dat ook het beleggen in andere edelmetalen momenteel erg goede kansen biedt.

Een vrijhandelszone van Lissabon tot Vladivodstok

Meer economische samenwerking

Terwijl iedereen verwacht dat de EU de sancties tegen Rusland binnenkort gaat verlengen, lazen wij in de Frankfurter Allgemeine een opmerkelijk bericht. Tijdens een congres van haar partij de CDU, waarin de eventuele sluiting van de Brennerpas centraal stond, heeft Angela Merkel zich ondubbelzinnig uitgesproken voor een vrijhandelszone tussen de EU en Rusland.

Letterlijk zei ze: „Ich bin dafür, dass Russland Schritt für Schritt auch enger an den europäischen Wirtschaftsraum heranrückt, dass wir am Schluss eine gemeinsame Wirtschaftszone von Wladiwostok bis Lissabon haben”. Wij kunnen hieruit opmaken dat er goede vooruitzichten zijn voor economische samenwerking, mits Rusland zich aan de Mink akkoorden houdt. In dat akkoord is onder andere een staakt-het-vuren overeenkomst in Oekraïne opgenomen.

De hoop op een vredige en een economisch voorspoedige toekomst op het Euraziatische Continent is daarmee nieuw leven ingeblazen. De Europese sancties werden twee jaar geleden ingesteld naar aanleiding van de Russische inval op de Krim, de Russische steun voor de separatisten in Oekraïne en de mogelijke betrokkenheid van Rusland bij het neerschieten van vlucht MH 17. Op haar beurt stelde Rusland toen een boycot in tegen diverse Europese landbouwproducten.

Sancties roepen steeds meer weerstand op

De huidige sancties roepen echter steeds meer weerstand op en zetten een rem op de economische groei van zowel Rusland als de EU. Diverse Europese politici spreken zich steeds openlijker uit voor opheffing. De Duitse bevolking zit trouwens ook niet op een verlenging van de sancties te wachten: maar liefst 70% is voor opheffing van de santies en een nauwere samenwerking. Dit gebeurt overigens, tegen de Europese richtlijnen, al met de aanleg van nieuwe Nord Stream 2 gasleiding.

map-nord-stream-en

Deze nieuwe gasleiding loopt via de Oostzee en kan rechtstreeks aardgas van Rusland naar Duitsland transporteren. Dat is goed nieuws voor alle West-Europese landen die afhankelijk zijn van het Russische gas. Oost-Europese landen als Polen en Oekraïne (zie kaart) zullen er minder blij mee zijn. Zij lopen veel geld en werkgelegenheid mis door de nieuwe route, die er is gekomen vanwege de geopolitieke spanningen. De transportcapaciteit richting Duitsland zal dankzij de Nord Stream 2 met 55 miljard kubieke meter per jaar toenemen.

Gezien haar uitspraken tijdens het CDU congres lijkt het erop dat Merkel de visie van Putin deelt. Hij gaf in 2010 reeds aan dat er veel te winnen valt bij een nauwere samenwerking op het gebied van energie, industrie en kennis. Het resultaat van een geavanceerdere vorm van samenwerking is een verenigde continentale markt met een capaciteit van vele biljoenen euro’s. Nodeloos te stellen dat ook Nederlandse bedrijven flink zouden kunnen profiteren van een dergelijke intensivering van de samenwerking.