De prijs van zink
De prijzen van grondstoffen zoals aluminium, zink en nikkel zijn zeer gevoelig voor de conjunctuur en daarom in de regel volatieler dan die van edelmetalen. Trekt de woningbouw bijvoorbeeld aan dan zullen de zinkprijzen daarvan profiteren vanwege de benodigde regenpijpen en dakgoten die van zink worden gemaakt. Ook vanuit de autoindustrie is er een grote vraag naar zink voor voor het galvaniseren (verzinken) van staal en ijzer, een effectieve methode om roestvorming tegen te gaan.
De real time zinkprijs wordt vastgesteld op de future markt in onder andere New York en de London Metal Exchange, waar het wordt verhandeld onder het symbool ZS. Professionele partijen leggen hier de zinkprijs voor een bepaalde leveringsdatum in de toekomst vast. De prijs van zink fluctueert dagelijks en brak in 2006 alle records toen de prijs ver boven de 4000 dollar per ton uitkwam. De vraag uit China was destijds enorm. Tegenwoordig ligt de prijs rond de 2000 dollar per ton, minder dan de helft dan het hoogtepunt in 2006 (zie grafiek). Naast de economische situatie is het productieproces en het delven van de zinkhoudende ertsen een factor van betekenis. Enkele grote zinkproducenten zijn bedrijven als Nyrstar, Korea Zinc Group en Glencore Xstrata.
Zink is het vierde meest gebruikte metaal in de wereld na staal, aluminium en koper. Er wordt ongeveer 12 miljoen ton zink per jaar geproduceerd, voornamelijk in China 5 miljoen ton, Australië 1,5 miljoen ton, Peru 1,3 miljoen ton en de VS 820.000 ton. Van de totale hoeveelheid zink is ongeveer zeventig procent nieuw gewonnen en de overige dertig procent is gerecycled. De wereldwijde reserves bedragen een kleine 2.000 miljoen ton. Zink is dus een veel voorkomend metaal maar desondanks schat men dat de voorraad zink op aarde tussen 2027 en 2055 op zal zijn.

Beleggen in zink
Door de lage prijzen van zink gedurende de afgelopen jaren zijn veel investeringen stilgelegd, mijnen en productielijnen werden gesloten. Momenteel zien we echter weer een opleving in zowel de woningbouw als de autoindustrie. Mocht deze lijn zich doorzetten en de economie weer aantrekken dan is zink zeker een interessante optie. Indien u wilt gaan beleggen in zink dan kunt u nog niet kiezen voor een ETF die haar waarde louter ontleent aan zink (deze zijn naar verluidt wel in de maak). Doorgaans zijn het fruitmandjes die gevuld zijn met verschillende metalen (koper, lood, nikkel, zink).
Zo is er de iPath Dow Jones UBS Industrial Metals ETN die voor 15% uit zink bestaat. Onze voorkeur gaat uit naar fondsen die daadwerkelijk een positie hebben in de zinkproducenten. Een andere mogelijkheid zijn de speculatieve termijncontracten, futures, die speculeren op transacties die in de toekomst zullen gaan plaatsvinden. Tot slot kunt u natuurlijk altijd aandelen kopen van mijnbouwbedrijven die metalen, waaronder zink delven. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Teck Mining, Zincore Metals, Canadian Zinc en Horsehead Holding.
