De prijs van tarwe

Tarwe behoort met rijst en mais tot de meest geconsumeerde granen op de wereld. De grootste producenten zijn China met 115 miljoen ton en India met 85 miljoen ton. Andere grote producenten zijn de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne. In totaal wordt er rond de zevenhonderd miljoen ton tarwe per jaar geproduceerd.

Op de MATIF (Marche A Terme International de France ) in Parijs en de CBOT (Chicago Board of Trade) kan worden gehandeld in tarwe door middel van futures. De prijs in Chicago wordt uitgedrukt in dollarcent per bushel, waarbij een bushel ongeveer 60 pounds tarwe bevat en momenteel rond de 430 dollarcent kost. De contractgrootte is 5000 bushels. In Parijs wordt er genoteerd in euro’s per ton en ligt nu rond de 150 euro voor de levering in september (juli 2016). De contractgrootte is 50 ton.

zink prijs

Risico’s op misoogst

De prijs van tarwe staat erom bekend zeer volatiel te zijn. Tarwe is een eenjarig gewas en wordt dus elk jaar opnieuw ingezaaid. Er is wintertarwe dat in oktober wordt gezaaid en zomertarwe dat vroeg in het voorjaar gezaaid. De oogst van zowel wintertarwe als zomertarwe is meestal in augustus of september. De kostprijs van tarwe kan door mislukte oogsten of geopolitieke spanningen binnen korte tijd explosief stijgen om daarna weer hard te kunnen dalen.

Indien tarweplanten weinig zonlicht krijgen of wanneer het te koud is dan heeft dat een negatieve invloed op de tarweoogst. Ook insecten zoals sprinkhanen kunnen ervoor zorgen dat een oogst mislukt. Een andere oorzaak van een mislukte oogst kan langdurige droogte zijn. In Nederland wordt ongeveer 145.000 ha  tarwe per jaar verbouwd. Als in het najaar de zaaiomstandigheden slecht zijn of er wintertarwe uitvriest zal er meer zomertarwe uitgezaaid worden. Vanwege de kans op misoogsten is het beleggen in tarwe  een bezigheid die veel oplettendheid vereist.

Beleggen in tarwe

Het beleggen in tarwe is een populaire keuze onder veel beleggers. Niet voor niets, want tarwe is een essentiële grondstof voor onze voeding. Niet alleen voor ons maar ook voor de veeteelt. Er is dus altijd vraag naar tarwe, terwijl het aanbod niet constant is. De verwachting is dat de wereldbevolking de komende jaren met miljoenen mensen zal toenemen. Het zal daarom niemand verbazen dat de tarweprijs in de toekomst nog flink zal kunnen oplopen. Dit maakt het deelnemen aan bijvoorbeeld een indexfonds voor tarwe tot een aantrekkelijke lange termijn investering.

Voor de korte termijn beleggers is er onder andere de tarweturbo. Via een tarweturbo volg je de prijs van tarwe op de beurs, maar dan met een hefboom. Dankzij de hefboomwerking van de turbo hoef je maar een deel van de tarwe zelf te financieren, maar kun je toch flink profiteren van prijsfluctuaties. Ook is het mogelijk om via een beleggingsfonds of een broker in tarwe te beleggen. Bij beleggingen in tarwe geldt maar een duidelijke regel en dat is dat sterke stijgingen altijd worden gevolgd door scherpe dalingen. Een oplettende belegger die erin slaagt om die regel nauwkeurig op te volgen en de juiste posities in tarwe inneemt kan de winst doorgaans snel zien oplopen.