De prijs van suiker

De oorsprong van het commercieel handelen in suiker ligt in het vierde-eeuwse India. Zij vonden een manier om suiker te kristalliseren. Via de moren kwam het in de 14de eeuw op het Iberische schiereiland terecht en het waren de Portugezen die het toenmalige “witte goud” naar de Nieuwe Wereld brachten. Het suikerriet en daarna ook de suikerbieten dienden als grondstof voor de productie ervan. Tegenwoordig wordt er in meer dan 120 landen suiker geproduceerd. Op onder meer de Intercontinental Exchange (ICE) kan er middels futures worden gehandeld in suiker. Het open outcry ticket symbool van suiker op de ICE is SB en de contractgrootte is 112.000 Engelse ponden (50 long tons). De long ton komt overeen met 2240 Engelse ponden (exact 1016,0469088 kilogram). De kleinste koersschommeling van het contract, ook wel ’tick’ genoemd is 0,01 indexpunt en de waarde van deze ’tick’ of 1 indexpunt is $11,20. Stijgt de prijs van suiker bijvoorbeeld met $2,50 dan stijgt de waarde van de future met 250 x $11,20 = $ 2800. Grondstoffen worden verhandeld op basis van de marge. De marge bij suiker is ongeveer 12% van de nominale waarde.

Suikerprijs

De prijs van suiker gedurende de afgelopen 10 jaar in dollarcenten per pound

Unieke markt

In 2014/2015 bedroeg de wereldwijde productie van suiker ongeveer 175 miljoen ton. Gedurende deze periode was Azië, met name door toedoen van India, China en Thailand, de grootste suikerproducerende regio in de wereld (ruim 66 miljoen ton suiker). De suikerproductie in Brazilië schommelde de afgelopen vijf jaar. In het seizoen 2010/2011 produceerde het land produceerde ongeveer 38,4 miljoen ton suiker, maar dat cijfer daalde tot ongeveer 36 miljoen ton in 2014/2015. In datzelfde jaar exporteerde het land bijna 24 miljoen ton suiker (de EU exporteerde in hetzelfde jaar 1,61 miljoen ton) en was daarmee veruit de grootste suikerexporteur ter wereld. De totale waarde van de suikerexport per land bedroeg in 2015 US $ 21,6 miljard. Een daling van ruim 40% sinds 2011 toen de waarde nog $ 36,7 miljard bedroeg. De internationale markt voor suiker is uniek in grondstoffenmarkt in die zin dat maar liefst 70-80% van alle geproduceerde suiker daadwerkelijk in het land van herkomst wordt verbruikt. Dit heeft geleid tot een internationale suikermarkt die bol staat van de subsidies en protectionistische regelgeving. De reële prijs van suiker ligt daarom aanzienlijk lager dan de werkelijke prijs.

Beleggen in suiker

Suiker wordt gezien als een grote boosdoener als het gaat om ziektes als diabetes, obesitas en tandbederf. Het bestrijden van deze gezondheidsproblemen, die hoge kosten met zich meebrengen, behoort tot een belangrijke prioriteit van vele geïndustrialiseerde landen en zoeken naar manieren om suiker te vervangen of zelfs geheel te elimineren. Dit kan leiden tot een grote afname in de vraag naar suiker. Een belangrijke factor bij het aanbod van suiker is het weer. Suikerriet doet het met name goed is warme, tropische klimaten terwijl suikerbieten beter gedijen in koelere klimaten. Door bijvoorbeeld vorstschade kan het aanbod van deze bieten makkelijk worden verstoord. De zwaar overgereguleerde suikermarkt in Europa en de VS ondervindt tot slot veel kritiek van voorstanders van vrije handel. Indien wordt overgegaan tot deregulering kan dit leiden tot grote prijsdalingen. Tot slot is de prijs van suiker, door de grote rol van Brazilië in de suikermarkt indirect ook gerelateerd aan producten als ethanol en olie. Veel auto’s in dat land rijden op ethanol en suiker wordt gebruikt bij de productie daarvan. Om te kunnen profiteren van bewegingen in de suikerprijs zal dan ook goed moeten worden gelet op de verwachte export- en consumptiecijfers.