De prijs van olie

Van de zogenaamde harde commodities behoort het handelen in olie, na goud en zilver, waarschijnlijk tot de meest bekende manier van beleggen. De prijs van olie, ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd, kan sterk schommelen. Zo kostte een vat olie (WTI) op 6 september 2013 nog de hoofdprijs van $ 110,53. Daarna ging het snel omlaag met de olieprijs en op 11 februari 2016 noteerde hetzelfde vat olie een prijs van $ 26,21, het laagste niveau in meer dan een decennium en een daling van ruim 75%.

In de afgelopen maanden hebben we gezien dat de olieprijzen weer sterk zijn opgeveerd en nu rond de $ 50 bedragen. De huidige vraag naar olie bedraagt rond de 100 miljoen vaten olie per dag. De productie van olie ligt voor een grootste deel bij de OPEC landen, Rusland en de VS. Naast vraag en aanbod heeft het sentiment een grote invloed op de prijs van olie. Ook zien we dat er veel onzekerheid bestaat ten aanzien van de toekomstige rol van olie in onze economie als gevolg van de toenemende vraag naar duurzame energie. De verwachting is echter dat de wereldwijde behoefte aan olie voorlopig niet zal afnemen.

Wanneer we over het beleggen in olie praten moeten we beseffen dat niet elke olie hetzelfde is. De voornaamste benchmarks, dat wil zeggen graadmeters, van de olieprijs zijn Brent (afgeleid van het Brent olieveld in de Noordzee) en West Texas Intermediate (WTI). Hier zit een prijsverschil tussen dat wordt veroorzaakt door het feit dat de prijsvorming van olie niet op een wereldmarkt plaatsvindt. Aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt geprijsd op basis van de prijs van Brent-olie. Sinds 2005 wordt Brent verhandeld via de elektronische Intercontinental Exchange (ICE). Eén contract vertegenwoordigt 1.000 vaten (160 m³) en worden verhandeld in Amerikaanse dollars.

WTI is een andere belangrijke graadmeter voor de olieprijsontwikkeling. WTI refereert naar ruwe olie afkomstig uit olievelden in de Verenigde Staten die via een pijplijn naar Cushing, Oklahoma getransporteerd wordt. De meeste handel vindt plaats door middel van futures. De olie zelf is zeer licht en zeer zoet en dus heel geschikt voor benzine. De belangrijkste goederenbeurs voor de verhandeling van WTI olie en de futures daarop is van de CME Group. Ondanks het feit dat WTI van een betere kwaliteit is dan Brent, is Brent momenteel duurder dan de WTI onder andere omdat het aanbod van WTI momenteel hoger ligt. Uiteraard kan er worden gespeculeerd op het prijsverschil ( de ‘spread’) tussen beiden.

Beleggen in olie

Met het beleggen in olie kan veel geld worden verdiend, zowel op de korte als de lange termijn. Men kan verdienen aan de dagelijkse prijsschommelingen van de olieprijs door bijvoorbeeld de aankoop van olie futures en/of een ETF. Daarnaast kan er ook worden gespeculeerd op het prijsverschil tussen WTI en Brent. Zoals gezegd is WTI van een betere kwaliteit dan Brent, maar kan de prijs van Brent de prijs van WTI overstijgen als gevolg van specifieke marktomstandigheden. Indien Brent op een bepaald moment veel duurder is geworden dan WTI dan ziet men doorgaans veel speculanten in de markt die gokken op een prijsstijging van WTI door WTI te kopen (‘long gaan’) en/of een prijsdaling van Brent door Brent te verkopen (‘short gaan’), de zogenaamde WTI/Brent  Spread.