De prijs van lood

De prijs van lood is net als andere grondstoffen onderhevig aan fluctuaties. Lood wordt verhandeld op de London Metal Exchange (LME). De LME is een van de grootste beurzen ter wereld waar de prijs voor ferrro en non-ferro metalen wordt bepaald door middel van vraag en aanbod. De huidige prijs ligt op ruim 80 dollarcent voor een pound. Voordat de economie in China ging afkoelen lag de prijs van lood twee maal zo hoog. De vraag naar lood is voornamelijk afhankelijk van de economische situatie, speculanten, innovatie van bestaande productieprocessen en nieuwe toepassingen. Sinds in 1980 bekend werd dat lood erg schadelijk is voor mens, dier en milieu is men lood steeds meer gaan recyclen. China is veruit de grootste producent van lood, gevolgd door de VS en Australië. Sinds de economische crisis in China en de rest van de wereld is de vraag naar lood de laatste jaren afgenomen.

De prijs van lood gedurende de afgelopen 5 jaar

De prijs van lood gedurende de afgelopen 5 jaar

Toepassingen

Een van de belangrijkste eigenschappen van lood is dat het bestendig is tegen radioactieve straling, chemische stoffen en corrosie. Daarnaast is lood buigzaam, zacht en wordt het bij een temperatuur van minus 266 graden een supergeleider. Zodoende wordt er vaak gesoldeerd met een legering van tin en lood. In de elektronicasector wordt daarom veel met lood gewerkt. Ook wordt lood veelvuldig gebruikt in de automobielsector, de mobiele telefoon- en computersector omdat er in accu’s en batterijen doorgaans lood wordt verwerkt. Steeds vaker zien we echter dat dit lood wordt vervangen door Lithium-Ion. In de gezondheidszorg worden er door doktoren tijdens operaties vaak medische vesten gedragen opdat men zich kan beschermen tegen straling ten gevolge van röntgenfoto’s. Lood wordt verder voornamelijk gebruikt in de bouw en constructie. Denk daarbij aan leidingen, bladlood en loodslab.

Beleggen in lood

Aangezien het aanbod van lood relatief moeilijk te verstoren is en er veel wordt gerecycled komen de fluctuaties in de loodprijs voornamelijk vanuit de vraagkant. Het grootste deel van de vraag komt uit de bouw en automobielsector. Trekt de economie aan dan zal de vraag naar lood toenemen omdat er doorgaans meer woningen en auto’s (accu’s met lood-zuur) worden verkocht wanneer de economie groeit. Wanneer men wil gaan beleggen kan gekozen worden voor lood futures die worden verhandeld op de London Mercantile Exchange. De contracten die men aangaat worden geprijsd in US dollars per ton waarbij de partij 25 ton bedraagt met een zuiverheid van het lood van minstens 99,97%.

Een andere optie is om te beleggen in lood producenten, maar er zijn weinig bedrijven te vinden die zich louter op lood richten. Tot slot is het uiteraard mogelijk om ETF’s (trackers) aan te schaffen die de prijs van lood, al dan niet in combinatie met de prijzen van andere metalen, volgen. Voorbeelden zijn de iPath Dow Jones-UBS Lead ETN (NYSEARCA: LD), Pure Beta Lead ETN (NYSEARCA: LEDD), de Rogers International Commodity Metal ETN (NYSEARCA: RJZ) of de DB Base Metals Fund (NYSEARCA: DBB).