De prijs van koper
Koper behoort, net als bijvoorbeeld goud en zilver, tot de zogenaamde hard commodities. Omdat beleggers eerder kiezen om hun geld in edelmetalen te beleggen is de beleggingsmarkt voor koper relatief klein. Dit heeft als gevolg dat een relatief gering aantal grote beleggers veel invloed op de koperprijs kunnen uitoefenen. Hierdoor zien we grote prijsfluctuaties en kan de prijs van koper hard oplopen wanneer de vraag toeneemt. Beleggers die van volatiele markten houden zien in koper dan ook een aantrekkelijke belegging. De prijs van koper is vooral gerelateerd aan de economische situatie in China.
Dat land is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle koperinvoer die er in de wereld plaatsvindt. In de bouw- en industriesector van China wordt veel koper en ijzererts gebruikt. Daarnaast wordt koper in China ook geaccepteerd als onderpand voor leningen en bankkredieten. De koperprijs wordt daarom als een belangrijke graadmeter voor de Chinese economie gezien en daarmee ook voor de mondiale economie. Sinds de Chinese economie in het slop is geraakt zien we dat de koers van koper de afgelopen jaren fors is gezakt en nu iets boven de $ 2 per pound uitkomt. Dit is minder dan de helft van de prijs van koper in 2011. In 2014 zagen we de laatste opleving van de koperprijs tot boven de $ 7000 per ton. Er werden toen grote hoeveelheden koper opgekocht door Chinese overheidsinstanties en opgeslagen als dekking voor leningen.
Beleggen in koper
De huidige lage prijs van koper maakt het kopen van aandelen koper tot een interessante belegging. Een belangrijke toepassing van koper is het maken van legeringen. Een legering is een mengsel van twee of meerdere metalen. Zo is brons een legering van koper en tin. Vanwege het grote geleidingsvermogen wordt koper ook veel gebruikt om elektriciteitskabels van koperdraad van te maken. Andere toepassingen voor het gebruik van koper zijn bijvoorbeeld muntgeld, waterleidingen en elektromagneten. De verwachting is dat de vraag naar koper op termijn weer flink aan zal trekken. Dit zal echter voor een belangrijk deel afhangen van het toekomstige monetaire beleid van de Chinese overheid.
Momenteel wordt er in de wereld zo’n 20 miljoen ton geproduceerd, voornamelijk in landen als Chili, Peru, China, VS, Rusland en Australië. De grootste koperproducent ter wereld staatsproducent CODELCO (Corporacion Nacional del Cobre de Chile) uit Chili, die ongeveer 30% van wereldwijde koperreserves beheerst en met 2 miljoen ton meer dan 10 % van de wereldproductie verzorgt, verwacht dat de vraag naar koper de komende jaren met gemiddeld 4 tot 5 % kan gaan stijgen. Dit betekent dat er mogelijk een enorm kopertekort op ons afkomt. Wij denken dan ook dat koper een goede keuze is voor zowel de korte als lange termijn belegger. Wie wil beleggen in koper kan dat doen met behulp van een beleggingsfonds, een futurecontract, een optie of een Exchange Traded Fund (ETF), oftwel een tracker.