Vak apart

Veel beginnende beleggers staan versteld van het aantal mogelijkheden die ze tegenkomen op hun zoektocht naar goede rendementen. Zo komt men, naast de aandelen in ondernemingen, ook aandelen in grondstoffen tegen. Hier zijn zeker mooie resultaten te behalen, maar enige kennis hieromtrent is zonder meer aan te raden.

Het is een bijzondere manier van beleggen want u investeert niet in een bedrijf die in de meeste gevallen een winstuitkering zal uitbetalen. De winst bij het beleggen in grondstoffen zal louter moeten komen van de koerswinst. Voor het behalen van een aantrekkelijke winst zijn dan ook vaak hoge handelsvolumes noodzakelijk.

Het zal echter tot praktische problemen leiden wanneer u bij het kopen van bijvoorbeeld olie-aandelen, grote vaten olie krijgt aangeleverd. Om deze praktische problemen op te lossen zijn er een aantal mechanismen uitgevonden waardoor u niet daadwerkelijk met een grote hoeveelheid grondstoffen opgescheept komt te zitten.

Een tussenvorm kan worden gevonden door in bedrijven te beleggen die de grondstoffen verwerken. Maar het is ook mogelijk om op de beurs grondstoffen te kopen middels de aankoop van futures, trackers, turbo’s en warrants. Deze producten voorkomen dat u de grondstoffen daadwerkelijk in uw bezit krijgt.

Met deze beggingsproducten koopt u de rechten om een hoeveelheid grondstoffen voor een bepaalde prijs aan te schaffen op een bepaald moment. Deze aandelen in grondstoffen zijn nu dus even virtueel als normale aandelen in bedrijven. De rechten die u koopt dient u voor de expiratie-datum weer van de hand te doen.

Hard en soft commodities

Daarbij dient te worden opgemerkt dat er verschillen zijn met betrekking tot het soort grondstoffen waarin wordt belegd. Bij grondstoffen, ofwel commodities, wordt onderscheid gemaakt tussen de harde en de zachte commodities. Hiermee wordt een verdeling gemaakt tussen gewassen zoals graan, koffie, tabak die de zachte commodities vormen en de harde commodities zoals goud, zilver of olie die niet kunnen bederven.

Voorts behoort het beleggen in edelmetaal aandelen weer tot een andere categorie omdat zij zich vaak wel lenen voor fysieke levering en opslag. Menig belegger heeft bijvoorbeeld een of enkele staven fysiek goud in een kluis liggen. Het beleggen in edelmetalen neemt vaak een vlucht in onzekere tijden, goud wordt dan door beleggers als een ‘veilige haven’ gezien.

Doordat grondstoffen aan het begin staan van vrijwel alle productieprocessen zullen zij een zekere invloed hebben op de financiële markten en op die bedrijven die de grondstoffen verwerken. Hogere prijzen kunnen immers de winst drukken en worden doorgaans doorberekend naar de consumenten.

Prijs van grondstoffen

De prijzen van aandelen in grondstoffen zijn, naast vraag en aanbod, ook afhankelijk van de inflatie. Stijgt de inflatie dan stijgt ook de vraag. Daarnaast proberen kartels ook de prijs te beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan de prijs van olie en het OPEC kartel. In het geval van zachte commodities kunnen ook de weercondities van invloed zijn op de prijs.

Een slechte oogst vanwege slechte weersomstandigheden zal de prijs van bijvoorbeeld graan zeker omhoog drijven. Ook veel politieke besluiten kunnen van invloed zijn op de prijs van een grondstof. Een land dat een groot deel van de productie van grondstoffen voor haar ekening neemt, kan een grote invloed hebben op de prijs door te besluiten meer of minder te verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rusland en de prijzen van aandelen in olie en gas.

Bij het beleggen door middel van aandelen in grondstoffen zult u dus op een groot aantal zaken moeten letten om tot een goed beleggingsresultaat te kunnen komen. Dit maakt de zaak er zeker niet eenvoudiger op, u bent afhankelijk van veel factoren. De aanschaf van edelmetaal aandelen is daarentegen vaak eenvoudiger omdat het in fysieke vorm kan gebeuren.

Voor grondstoffen worden vaak ingewikkelde beleggingsproducten gebruikt, zoals futures en trackers, die u goed moet begrijpen. Grondstoffen dienen als basis voor vele productieprocessen en hebben daardoor vele raakvlakken met het dagelijkse leven. Het zullen dus altijd gewilde producten blijven waardoor de waarde van uw beleggingen in de regel goed wordt behouden.